Bartók-esttel köszöntötték a Szegedért Alapítvány kitüntetettjeit: idén Dékány Imre akadémikusé a fődíj

Harminckettedik alkalommal adták át szombaton este a Szegedért Alapítvány elismeréseit. A hagyományoknak megfelelően most is a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron vehette át a négy díjazott az elismerést. Idén Dékány Imre akadémikus kapta az alapítvány fődíját.

2021. október 10. 07:36

– Idén is azokat ünnepeljük, akik dicsőséget szereztek városunknak: a vegyész, a matematikus, a karnagy és a civil aktivista itt élnek közöttünk, és most miattuk érezhetjük, hogy jó szegedinek lenni – mondta ünnepi köszöntőjében Bódi György.

A Szegedért Alapítvány soros elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt harmincegy évben összesen 124 díjazott munkáját ismerhette el az alapítvány, ők Szeged elmúlt évtizedeinek kiemelkedő értékeit képviselik.  

Idén az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke vehette át a gálaműsor keretében.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Totik Vilmos matematikus, akadémikus, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Rozgonyi Éva karnagy, zenepedagógus kapta.

Kémikus kapta az idei fődíjat: Dékány Imre akadémikus a nanotechnológiát kutatja

A Szegedért Alapítvány idei fődíjasa Dékány Imre kémikus, akadémikus, aki a kémiai környezetvédelem és a nanotechnológia területein folytat kiemelkedően sikeres kutatási-fejlesztési és feltalálói tevékenységet.

A hetvennégy éves, Széchenyi-díjas professor emeritus tanulmányait szülővárosában, Szegeden végezte, a Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett 1965-ben, felsőfokú tanulmányokat a JATE Természettudományi Karának vegyész szakán folytatott. 1970-ben nyert egyetemi vegyész oklevelet.

Végzés után bekerült a Kolloidkémiai Tanszékre gyakornoknak. 1972-ben tett egyetemi doktori vizsgát, 1980-ban érte el a kandidátusi fokozatot, 1989-ben megvédte akadémiai nagydoktori disszertációját.
Tudományos előmenetelének megfelelően 1980-ban docensi, 1990-ben egyetemi tanári kinevezést nyert.

Az egyetemen 1989-től a Kolloidkémiai Tanszék vezetésével bízták meg, közben dékánhelyettesi megbízást, s rektorhelyettesi teendőket is ellátott, 2003-tól az egyetem tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettesi pozíciót vállalta el. 2000-től a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Doktori Iskola vezetője, iskolateremtő kémikus.

A Magyar Tudományos Akadémia 2001-ben levelező, 2007-ben rendes tagjai sorába választotta.

A fődíjas Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapta. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehették át.

A gálaesten fellépet Borovics Tamás színművész és Szokolay Dongó Balázs Artisjus és Prima Primissima Díjas népzenész.

Juronics Tamás táncosai bemutatták azt, amit csak később fognak bemutatni

A díjátadást követően a Szegedi Kortárs Balett Concerto című új táncestjét nézhette meg a gála közönsége. Juronics Tamás koreográfiáját a Gyüdi Sándor által dirigált Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével adták elő.

A Kossuth-díjas szegedi koreográfus pantomim groteszkje Bartók Béla utolsó, Amerikában töltött életének egy részletét dolgozza fel, megidézve a magyar zeneirodalom egyik legnagyobb alakjának démonjait. A formabontó, félórás előadás során magát Bartók Bélát is megidézték a színpadon.

A zeneszerző alakját Csetényi Vencel – aki kizárólag a szerep kedvéért tért most vissza a pályára – öltötte magára. Feleségét, Pásztory Dittát Bocsi Petra táncolta.

Az előadás során Bartók mindhárom színpadi művének két-két fontos alakja is megjelent a színpadon: a mandarin és Mimi, a Kékszakállú herceg és Judit, a fából faragott királyfi és a királylány.

A Szegedi Kortárs Balett új estjének hivatalos szegedi bemutatója november 26-án lesz a nagyszínházban.

A gálát követően a Szegedért Alapítvány első ízben rendezett jótékonysági aukciót. A nyilvános árverést a színház nagytermében Nátyi Róbert művészettörténész vezette.

Az aukció során kortárs képzőművészeti alkotásokat kínáltak megvételre, amelyeket az alapítvány javára ajánlottak fel művészek.


(Hamarosan élménybeszámolót olvashatnak az aukcióról.)

rag