Bartók-esttel köszöntötték a Szegedért Alapítvány kitüntetettjeit: idén Dékány Imre akadémikusé a fődíj

Harminckettedik alkalommal adták át szombaton este a Szegedért Alapítvány elismeréseit. A hagyományoknak megfelelően most is a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron vehette át a négy díjazott az elismerést. Idén Dékány Imre akadémikus kapta az alapítvány fődíját.

2021. október 10. 07:36

– Idén is azokat ünnepeljük, akik dicsőséget szereztek városunknak: a vegyész, a matematikus, a karnagy és a civil aktivista itt élnek közöttünk, és most miattuk érezhetjük, hogy jó szegedinek lenni – mondta ünnepi köszöntőjében Bódi György.

A Szegedért Alapítvány soros elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt harmincegy évben összesen 124 díjazott munkáját ismerhette el az alapítvány, ők Szeged elmúlt évtizedeinek kiemelkedő értékeit képviselik.  

Idén az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke vehette át a gálaműsor keretében.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Totik Vilmos matematikus, akadémikus, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Rozgonyi Éva karnagy, zenepedagógus kapta.

Kémikus kapta az idei fődíjat: Dékány Imre akadémikus a nanotechnológiát kutatja

A Szegedért Alapítvány idei fődíjasa Dékány Imre kémikus, akadémikus, aki a kémiai környezetvédelem és a nanotechnológia területein folytat kiemelkedően sikeres kutatási-fejlesztési és feltalálói tevékenységet.

A hetvennégy éves, Széchenyi-díjas professor emeritus tanulmányait szülővárosában, Szegeden végezte, a Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett 1965-ben, felsőfokú tanulmányokat a JATE Természettudományi Karának vegyész szakán folytatott. 1970-ben nyert egyetemi vegyész oklevelet.

Végzés után bekerült a Kolloidkémiai Tanszékre gyakornoknak. 1972-ben tett egyetemi doktori vizsgát, 1980-ban érte el a kandidátusi fokozatot, 1989-ben megvédte akadémiai nagydoktori disszertációját.
Tudományos előmenetelének megfelelően 1980-ban docensi, 1990-ben egyetemi tanári kinevezést nyert.

Az egyetemen 1989-től a Kolloidkémiai Tanszék vezetésével bízták meg, közben dékánhelyettesi megbízást, s rektorhelyettesi teendőket is ellátott, 2003-tól az egyetem tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettesi pozíciót vállalta el. 2000-től a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Doktori Iskola vezetője, iskolateremtő kémikus.

A Magyar Tudományos Akadémia 2001-ben levelező, 2007-ben rendes tagjai sorába választotta.

A fődíjas Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapta. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehették át.

A gálaesten fellépet Borovics Tamás színművész és Szokolay Dongó Balázs Artisjus és Prima Primissima Díjas népzenész.

Juronics Tamás táncosai bemutatták azt, amit csak később fognak bemutatni

A díjátadást követően a Szegedi Kortárs Balett Concerto című új táncestjét nézhette meg a gála közönsége. Juronics Tamás koreográfiáját a Gyüdi Sándor által dirigált Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével adták elő.

A Kossuth-díjas szegedi koreográfus pantomim groteszkje Bartók Béla utolsó, Amerikában töltött életének egy részletét dolgozza fel, megidézve a magyar zeneirodalom egyik legnagyobb alakjának démonjait. A formabontó, félórás előadás során magát Bartók Bélát is megidézték a színpadon.

A zeneszerző alakját Csetényi Vencel – aki kizárólag a szerep kedvéért tért most vissza a pályára – öltötte magára. Feleségét, Pásztory Dittát Bocsi Petra táncolta.

Az előadás során Bartók mindhárom színpadi művének két-két fontos alakja is megjelent a színpadon: a mandarin és Mimi, a Kékszakállú herceg és Judit, a fából faragott királyfi és a királylány.

A Szegedi Kortárs Balett új estjének hivatalos szegedi bemutatója november 26-án lesz a nagyszínházban.

A gálát követően a Szegedért Alapítvány első ízben rendezett jótékonysági aukciót. A nyilvános árverést a színház nagytermében Nátyi Róbert művészettörténész vezette.

Az aukció során kortárs képzőművészeti alkotásokat kínáltak megvételre, amelyeket az alapítvány javára ajánlottak fel művészek.


(Hamarosan élménybeszámolót olvashatnak az aukcióról.)

rag

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind