Barnák az ördöggel szerződött, Menczel Andrea seprűn lovagolt, Jakab Tamás pedig kiszopta a szőlőtőkéből a bort: egyikük sem kerülte el a máglyát

Egy hét múlva mutatják be a Kisszínházban Lőrinczy Attila Élve megégetve – boszorkánytéboly című színű színművét. Az ősbemutatót Koltai M. Gábor rendezi. A premierhez kapcsolódva pénteken délután a szegedi várban nyilvános „boszorkányégetést” rendeztek a darab szereplőivel, de tudósítónk is a máglyán végezte.
Rafai Gábor

2022. december 02. 17:50

Barnák az ördöggel
szerződött, Menczel Andrea seprűn lovagolt, Jakab Tamás pedig kiszopta
a szőlőtőkéből a bort: egyikük sem kerülte el a máglyát

1728. július 23-án a nagy szegedi boszorkányperben tizenkét embert ítéltek máglyahalálra, akiket egyebek között azzal vádoltak, hogy az esőt és a föld zsírját eladták a törököknek, majd négyesével egy karóhoz kötözték őket és élve megégették mindannyiukat.

 

Lőrinczy Attila darabja a korabeli periratokat is felhasználva, a történelmi tények tiszteletben tartásával egy fiktív történetet mesél el, melyben azt igyekszik körüljárni, milyen életviszonyok, érdekek, szenvedélyek, babonás hitek és emberi gyarlóságok vezettek el a példátlanul kegyetlen ítélethez. 

 

Az előadás szereplői – Tánczos Adrienn, Molnár Erika, Jakab Tamás és Menczel Andrea, valamint a színház főigazgatója, Barnák László is átesett pénteken a boszorkánypróbán és könnyen lehet, nem kell nekik többet próbálni a színházban sem – ugyanis megmérettettek és mindnyájan boszorkánynak találtattak, ezért máglyahalált kellett halniuk.

 

A vár szegedi boszorkányok történetét bemutató kiállításán bárki meggyőződhet arról, ártatlan vagy boszorkány.

Egy máglyára felállított oszlopot csupán meg kell fogni két kézzel, és a szerkezet rövid időn belül megmondja, bűnös vagy ártatlan az illető.

 

 

Valójában esélye sincs a modern kori boszorkányoknak, mert a számítógépes program hatvanegy féle boszorkánybűnt ismer, amiért azonnal máglyára küldhet bárkit, az ártatlan szót azonban elfelejtették beprogramozni a masinába. 

 

Elsőként a főigazgató, Barnák László állt fel a máglya tetejére, jó erősen megszorította a faoszlopot, de így sem kerülhette el sorsát, kisvártatva el is hangzott az ítélet: „Szerződést kötöttél az ördöggel, boszorkány vagy!”

 

És utána sorra követték a többiek is máglyára:

  • Tánczos Adrienn amikor gyónt, a szentséget kivette a szájából és a templom tövében elásta,
  • Molnár Erika megbűvölte a szomszéd tehenét, ezért annak elapadt a teje,
  • Jakab Tamás kiszopta a szőlőtőkéből a bort, abból háromezren ittak,
  • Menczel Andrea pedig hol seprűn, hol állatok hátán érkezett a gyűlésekre.

 

Sorra égtek el a darab szereplői.

 

Végül a cikk szerzője sem úszta meg a máglyát, mert bírája szerint „orgiákon vett részt, cimborált az ördöggel és lerészegedett.”

 

Üzenem innen a máglyáról, itt nincs energiaválság, nagyon, nagyon, nagyon meleg van…

 

A premiert természetesen ennek ellenére megtartják: december 9-én este 7 órakor A Kisszínház színpadán is kigyúlnak a máglyák.