Bárhogy próbálkozik, ebből az ügyből nem jöhet jól ki az Orbán-kormány

Az Orbán-kormány számára csapdává vált az Erasmus+ és a Horizont programok uniós kötelezettségvállalási tilalma. Nem valószínű, hogy az Európai Unióval történő megegyezés nélkül megnyugtató vége lenne ennek az ügynek.
Vass Imre

2023. január 17. 21:34

Bárhogy próbálkozik, ebből az ügyből nem jöhet jól ki az
Orbán-kormány

A Portfólió arról írt, az Európai Tanács végrehajtási határozata külön pontba vette az egyetemeket és kutatóintézeteket sújtó felfüggesztést. Azonban az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban tett vállalások maradéktalan végrehajtásával együtt tárgyalná csak a feloldást. Így márciusig meg kellene oldani a hétéves költségvetés forrásainak lehívásához szükséges 17 féle közbeszerzési és átláthatósági feltételt, köztük a vagyonkezelő alapítványok ügyét is.

 

A másik, amiért gondban lehet az Orbán-kormány, hogy nincs érdemi lehetősége arra, hogy működtesse ezeket a helyettesítő programokat.

 

A kondicionalitási eljárás decemberi fordulójában az Európai Bizottság ugyan aláírta Magyarországgal a 2021-2027-es hétéves költségvetés forráslehívásához szükséges Partnerségi Megállapodást. Azonban a 22 milliárd eurónyi kohéziós forrás kifizetését egyelőre felfüggesztették, amíg Magyarország nem hajtja végre maradéktalanul a jogállamisági mechanizmusban tett 17, a helyreállítási alap támogatásainak kifizetése miatt tett vállalását.

 

A lap a brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy bár külön pontot kapott a vagyonkezelő alapítványok ügye, vagyis akár azt a forrásokról szóló vita állásától függetlenül is fel lehetne oldani, az Európai Bizottság együtt akarja a két tételt kezelni.

 

Az Európai Bizottság nem önhatalmúlag döntött a korlátozásról, hanem az Európai Tanácsban 25 tagállam támogatta, hogy összeférhetetlenségileg nincs rendben a magyar törvény.

Vélemények

mutasd mind