„Bár nem vagyunk egyformák, egyenlők igen” – Soha nem voltak még ennyien a Budapest Pride felvonuláson, néhány ellentüntetés is volt, maroknyi résztvevővel

Az eseményen Karácsony Gergely is beszédet mondott és a legtöbb ellenzéki párt részt vett rajta.

2021. július 25. 12:44

„Bár nem vagyunk egyformák, egyenlők igen” – Soha nem voltak még ennyien a Budapest Pride felvonuláson, néhány ellentüntetés is volt, maroknyi résztvevővel

Vedd vissza a jövőd! szlogennel rendezték meg a 26. Budapest Pride fesztivált lezáró felvonulást szombaton. Karácsony Gergely főpolgármester a résztvevőket köszöntve azt mondta, hogy Budapest sokszínű és befogadó. Az esemény ellen tiltakozva több ellentüntetést is tartottak a fővárosban, igencsak elenyésző létszámmal.

Az LMBTQ-közösség egy hónapon át tartó rendezvényének lezárásaként a résztvevők a Madách Imre térről a Szabadság hídon át a Tabánba vonultak.

A felvonulás előtt Csikós Ádám, a Budapest Pride egyik szervezője beszédében azt mondta, hogy soha nem tapasztalt jogfosztások érték a közösségüket. Mint mondta, nem hagyják, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljék őket és bátornak nevezte az esemény összes résztvevőjét.

Néhány felvonuló a Pride-on (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A szervezők korábban azt írták, hogy a felvonulás szlogenjével a társadalomban érezhető szorongásra és apátiára akarnak reagálni, hisznek abban, hogy az ezekre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés. Szerintük a Pride tiltakozás is, egyebek mellett a homofób propagandatörvény, a transznemű embereket megbélyegző alkotmánymódosítás és a jogi nemváltás betiltása, valamint a homofób, gyűlölködő közbeszéd ellen. A menetet vezető teherautó mellett a "Tudod kit szeress? Akit akarsz!" feliratú molinót vitték, amin az egyik ellenzéki párt, a Párbeszéd logója is látható volt. A résztvevők rendőri felvezetéssel haladtak.

A menet célállomásán Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta,

azért vesz részt a rendezvényen, mert nem bírja elviselni azt a politikát, „ami nap mint nap egyre gonoszabbá akarja tenni az embereket”.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester is a tömegben vonult (fotó: Facebook/Karácsony Gergely)

Emellett ezt azért is kötelességének érzi, mert a sokszínű, befogadó Budapest szolgálója, és amikor valakit bántanak az országban, akkor ő akar lenni az emberek helyett a pajzs, a céltábla.

„Hetero vagyok, a többséghez tartozom, de tudom azt, hogy a többséghez tartozni nem privilégium, nem hatalom, amivel vissza kell élnünk. A többséghez tartozni felelősség, hogy mindaz, ami nekem megadatott, mindenki másnak is megadatott legyen ebben a városban és ebben a hazában”

– mondta Budapest főpolgármestere, aki szerint

keresztényként tudja, hogy mindannyian a Teremtő képére lettünk teremtve. „Bár nem vagyunk egyformák, egyenlők igen. Amíg nem vagyunk mindannyian szabadok, addig egyikünk sem szabad”

– mondta. Karácsony Gergely beszédét a politikus Facebook-oldalán élőben közvetítették.

A menetben egy nagy szivárványos zászlót vittek, de sok résztvevőnél is voltak ilyen lobogók. A tömegben az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum zászlóit is lehetett látni. Több politikus is megjelent, köztük Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Tímea és Tordai Bence (Párbeszéd), valamint Fekete-Győr András is (Momentum).

Jól jellemzi a résztvevő tömeg méretét, hogy amikor a menet eleje a Tabánba ért, a vége még a Fővám téren volt.

Itt, a Fővám téren ellentüntetők csoportjával is találkoztak a felvonulás résztvevői.

A kordonnal elzárt demonstrálók „STOP LMBTQ” molinót tartottak a magasba és a „Tiltsák be!”, valamint a „Mocskos Pride!” rigmust skandálták. A többi között. Voltak cifrábbak is, persze.

Az ellentüntetők (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Előzőleg az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán a Eurpoean Patriots Unite nevű szervezet tartott demonstrációt. Ott Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője lényegében felmondta a Fidesz és a kormány álláspontját, csak eggyel sarkosabban fogalmazva.

Szerinte a globalista erők gyarmattá akarják tenni a Szent Korona országát, ezek „előretolt egységei a szexuális deviánsok”. Mint mondta, Magyarország bástya a „liberális gőzhengerrel szembeni szabadságharcban”, a normalitás védelmében. Ezt akár Orbán Viktor is mondhatta volna, de nem ő mondta.

Volner János, jelenleg éppen független országgyűlési képviselő, aki jelenleg éppen a Volner Párt nevű egyszemélyes párt elnöke és tagsága egyben, arra szólított fel mindenkit, hogy

vegyen részt a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazáson, szavazzon igennel az egészséges családok megvédésére és nemmel az LMBTQ-propagandára, a pedofíliára. Ezt meg pláne mondhatta volna Orbán Viktor is akár.

Az ellendemonstrációk kis számú résztvevői nemzeti színű zászlókat lobogtattak, transzparenseiken egyebek mellett az „Állítsuk meg a gyermekek megrontását!” felirat volt olvasható.

A Budapest Pride felvonulás atrocitások nélkül ért véget.

(Nyitókép: A 26. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Fővám téren. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)