Bányai Kelemen Barna királyként érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékokra

Sahriár király szerepében Bányai Kelemen Barna lép a Dóm tér színpadára az Ezeregy éjszaka című world musicalben. A Szegedi Szabadtéri Játékok legújabb ősbemutatója augusztus 11-től hat estén át lesz látható hazánk legnagyobb szabadtéri színházában.
Vass Imre

2023. január 27. 12:40

Bányai
Kelemen Barna királyként érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékokra

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2023-as évadának legnagyobb újdonsága nem kisebb célkitűzéssel kerül műsorra, mint egy, mindent korosztályt megszólító, különleges hangzásvilágú zenés produkció keretében színpadra vinni a világhírű Ezeregyéjszaka legizgalmasabb meséit. Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István orientális zenei elemekkel átszőtt world musicalben dolgozzák fel a perzsa, indiai, kínai mondaelemeket is tartalmazó arab mesegyűjtemény néhány izgalmas mozzanatát.

 

A több mint kétezer éves gyökerekkel rendelkező történetfolyam többszáz évnyi legenda-, tanmese-, novella-, anekdota-hagyományt ölel fel; maga a kötet is fordítók, kutatók és irodalmárok számos generációjának munkája nyomán állt össze. A monumentális anyagot kerettörténet foglalja össze egységes egésszé – Seherezádé a változatos történetek elbeszélője. 

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásában Trokán Nóra alakítja majd az emblematikus nőalakot, partnere pedig Sahriár király szerepében Bányai Kelemen Barna lesz.

 

A marosvásárhelyi születésű színművész összetett feladat előtt áll. Az általa megformált karakter tulajdonképpen a musical eseményeinek elindítója, és korántsem feddhetetlen figura, hiszen szerelmi csalódását követően minden este új feleséget vesz maga mellé, akikre hajnalban halál vár, mindaddig, míg Seherezádé mesélni nem kezd, hogy életét mentse és meglágyítsa a szerelmi bánattól szenvedő uralkodó szívét. A Katona József Színház társulatának tagjához közel állnak a komplex jellemábrázolást megkövetelő szerepek. 

 

Fotó: Süveges Áron

 

„Az a típusú színész vagyok, aki szeret elemezgetni, a karakterek belsejébe bújni, kipróbálni dolgokat. Ez a fajta megközelítés nem áll messze tőlem, úgy gondolom, ezt a szerepet is valahogy így fogom megközelíteni: hogy a mélyére hatolok és megvizsgálom a figura „miértjeit”, hogy miért cselekszi, amit cselekszik. És persze mindig kihívás királyokat-hercegeket játszani úgy, hogy elkerüljük a kliséket” – nyilatkozta Bányai Kelemen Barna, hozzátéve, szerinte mitől válhat mégis szerethetővé a zord Sahriár a nézők számára. „Azt hiszem, attól, ha tényleg látják, hogy tipródik, gondolkodik, nehezen dönt. Ha az embert látják benne, és nem valami elképzelt, felsőbbrendű uralkodót.”

 

A hazánkban és Romániában egyaránt számos színházi szakmai fesztivál díjaival kitüntetett színművész, akit legtöbben talán Dr. Csernus Imre megszemélyesítőjeként ismerhetnek a Toxikoma című filmdrámából, azt is elárulta, fiatal korában mély benyomást tett rá az Ezeregyéjszaka világa, Még kamaszként is előszeretettel forgatta ezeket a történeteket.

 

„A misztikus létezés, a csodák világa az, ami nagyon szép és izgalmas volt benne számomra. A hercegek, hercegnők, távoli birodalmak, egy olyan világ, amely csupa zölddel, liánnal átszőtt és átható tömjén illata van – ilyen benyomásokra emlékszem ezekből a mesékből.”

 

A Szabadtéri Játékok nagyszabású zárásaként debütáló Ezeregy éjszaka musicalben Bányai Kelemen Barna ezúttal maga is részt vehet a különleges, egzotikus atmoszféra és a feledhetetlen élmények megteremtésében. 

 

A művész 2018-ban, a Hegedűs a háztetőn előadásában már bemutatkozott hazánk legnagyobb nyári színházi fesztiválján. Idén, Sahriár király szerepében, augusztus 11-én, 12-én, 13-án, 18-án, 19-én és 20-án lép a Dóm tér színpadára.

 

Nyitókép: Kaszás Tamás (Fidelio)