Balettos évadzáró: háromszáz előadáson táncolták már el a Carmina Buranát

Háromszázadik alkalommal táncolták el az idei évad végén a Szegedi Kortárs Balett művészei a társulat 18. éve játszott ikonikus darabját, a Carmina Buranát a Müpában. A sikeres évad produkcióit több mint húszezren látták.

2019. június 26. 15:12

Balettos évadzáró: háromszáz előadáson táncolták már el a Carmina Buranát

Állva tapsoltak a nézők a Carmina Burana győri előadásán is a XV. Magyar Táncfesztiválon, amely egyben a Szegedi Kortárs Balett évadzáró estje volt.

Pataki András igazgató beszámolója szerint hetvenhárom előadás, két premier, kilenc repertoár darab, gálaestek, nyílt próbák, beavató színházi programok, jótékonysági szerepvállalás és a szakma legrangosabb elismerése: ezek jellemezték a társulat 31. évadját.

Két premier is telt házakat hozott a szegedi táncosoknak

A két premier – Enrico Morelli koreográfiája: az Orfeusz és Euridiké, valamint Juronics Tamás Credo című táncdrámája – teltházakat és szakmai elismeréseket hozott a Szegedi Kortárs Balettnek.

Juronics Tamás koreográfiája, a Credo is sok nézőt vonzott (fotó: Rafai Gábor)

Az évadban hét további darab futott repertoáron, amelyek a jövőben is színesítik a táncpaletta kínálatát. Ezek – a 18 éve legsikeresebb magyar kortárs táncjáték – a Carmina Burana mellett a Moderato Cantabile, Tavaszi áldozat, Abszurdia, Menyegző, A négy évszak–Feminizma, valamint a Diótörő.

Szegeden huszonhét alkalommal léptek színpadra, Budapesten különböző helyszíneken pedig összesen harminc előadást játszottak: az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban, a Müpában, a Várkert Bazárban, az Erzsébetligeti Színházban, és az Újpesti Kulturális Központban.

Előadásaikat összesen több, mint húszezren látták.

Az évad egyik sikeres bemutatója volt az Orfeusz és Euridiké (fotó: Rafai Gábor)

A karácsonyi időszakban tizenkét előadás során táncoltak az Álomutazó című mega produkcióban a BOK Csarnokban, itt közel ötvenezren váltottak jegyet Juronics Tamás rendezésére.

Bemutatóikhoz kapcsolódóan közönségtalálkozókon vettek részt és beavató színházi esteket szerveztek a táncszerető közönségnek, valamint nyílt próbákat tartottak a diákok számára.

Velük nyitották meg az új Nemzeti Táncszínház épületét

A társulat számos gálaest közreműködője volt: a Pas de Quatre táncgálán, a Nemzeti Kulturális Alap 25 éves jubileumának programsorozatában, a Magyar Táncművészek Szövetsége megalakulásának 70 éves évfordulója alkalmából rendezett műsor során.

A szakma idei legfontosabb eseményén, az új Nemzeti Táncszínház nyitó estjén szintén szerepeltek, ahogyan anyaszínházuk, a Szegedi Nemzeti Színház 135. évének ünnepi rendezvényén is.

Az évad végén három táncos – Bacsó Gabriella, Aradi Zsolt és Hegedűs Tamás – búcsúzik a társulattól, ők máshol folytatják művészi vagy éppen civil karrierjüket

Számos hazai és külföldi turné meghívásoknak tettek eleget: itthon Keszthely, Pécs, Százhalombatta és Győr voltak a vendéglátóik.

A határon túl Szatmárnémetiben a Partiumi Magyar Napokon léptek fel, Belgrádban velük nyitották meg a Nyugat-Balkáni Kulturális Évet az Atelje 212 Színházban. Nagyváradon az Infinite Tánc Fesztivál, Tarnówban, a Mościce Art Centre-ben a „The International Dance Theatres’ Festival OPEN STAGE” elnevezésű program vendégei voltak.

Az idén is a szakma legrangosabb elismeréseivel díjazták a Szegedi Kortárs Balett munkáját, táncművészeit.

A szegedi Takács Zsófiának ítélték idén az évad legjobb kortárs-modern női táncművésze díjat (fotó: Szabó Luca)

Ezúttal a Magyar Táncművészek Szövetsége Takács Zsófiának ítélte oda az évad legjobb kortárs-modern női táncművésze díjat. Szigyártó Szandra pedig az Imre Zoltán-díjat vehette át Szegeden.

Kicsiknek és nagyoknak „mesés” évad kezdődik ősszel

Az új évadban kicsiknek és nagyoknak egyaránt mesét állít a színpadra Juronics Tamás művészeti vezető.

Novemberben a Hamupipőke című mesebalett a társulat első bemutatója lesz a Szegedi Nemzeti Színházban és a Müpa Fesztivál Színházban. Ezt követi a felnőtt mese 2020 februárjában: a Coppélia, a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában és a Nemzeti Táncszínházban.

Újabb turnékra indul az együttes: először Plovdivba a 2019-es év kulturális fővárosába utazik, ezt követően Mexikó tizenhét különböző városában képviseli Szegedet és Magyarországot, majd Brüsszelben a Cirque Royal Színházban lépnek színpadra.

Nyitóképünk a Carmina burana egyik előadásán készült (fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind