Balassagyarmat fideszes polgármestere a magas gázárra panaszkodik

Tizenhatszoros áron ajánlották a gázt az önkormányzatoknak a városvezető szerint.
Kékes Viktória

2022. szeptember 19. 10:40

Balassagyarmat fideszes polgármestere a magas gázárra panaszkodik

A hvg.hu szúrta ki Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármesterének Facebook-posztját, amiben a városvezető a magas gázárra panaszkodik

 

„Fűtés ügyben tucatnyi településsel együtt közbeszerzésen próbáltunk nagyfogyasztó intézményeinknek gázt szerezni október elsejétől egy évre. Sajnos a települések közül többen nem fogadták el a 16,6-szoros megemelt ajánlatot. Ezért most más településekkel együtt arra kényszerülünk, hogy az állami intézmények számára rendelkezésre álló Pénzügyminisztériumi felügyelettel működő KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) rendszerben szerezzünk árat a következő egy évre”.

 

Ennek Csach szerint két kockázata is van:

  • Ha kapnak még fixált árat (erre kicsi az esély), akkor egy esetleges tőzsdei árcsökkenéskor egész évre fizetniük kell az elnyert magas árat.
  • Ha nem kapnak fixált árat, akkor a napi TTF tőzsdei ár szerinti fizetés jön úgynevezett fix felárral számolva. Ez az ár most bár alacsonyabbnak látszik, de a fix felár miatt egy 20–30 százalékos emelkedés esetén ez akár súlyosabb terhet is jelenthet, mint a 12–17-szeres piaci ár.

 

Csach szerint jó döntés nincs, de nincs kibúvó az önkormányzat által fenntartott intézményekbe gázt kell szerezniük. A fideszes polgármester megjegyzi azt is, hogy jól jönne az önkormányzatoknak a kormányzati segítség a közszféra energiabeszerzésének támogatására.