Bakos Bernadett Szegeden: Évi 600 milliárd forintot kellene költeni épületszigetelésre

Magyarország zöld átállása fontos feladat lett volna, de ezt szinte teljes egészében elmulasztották a 2010 óta egymást váltó Orbán-kormányok. Az energiaválság sem jött váratlanul, csak az volt a kérdés, mikor következik be – erről beszélt szegedi sajtótájékoztatóján az LMP.
Bod Péter

2023. január 19. 16:42

Bakos Bernadett Szegeden: Évi 600
milliárd forintot kellene költeni épületszigetelésre

Kész megoldásokkal szolgál az energiaválságra az LMP – derült ki csütörtöki sajtótájékoztatójukon, a Széchenyi téren, ahol Bakos Bernadett, a zöldpárt országgyűlési képviselője és Fehér Attila, az LMP megyei elnöke beszélt pártjuknak az energiaválság ügyében tett javaslatairól.

 

Az LMP szerint azonnal módosítani kellene a társasági adóról (tao) szóló törvényt.

 

– Javaslatunk szerint 500 millió forintos nyereségig a cégeknél továbbra is kilenc százalékos adókulcsot alkalmaznának, e fölött viszont már huszonöt százalékosat – mondta el Fehér Attila, aki szerint ezzel az intézkedéssel megteremthető volna a NER-cégek és multinacionális cégek bevonása közös teherviselésbe.

 

A megyei pártvezető elismételte az LMP által sokszor hangoztatott érveket, amik szerint az Orbán-kormányok lényegében nem tettek semmit a klímaváltozás ellen, sőt megadóztatták a napenergia-használókat, és ellehetetlenítették a szélerőművek megépítését. Az ország energiapolitikáját elhibázottnak tartják.

 

– Az elmúlt tizenkét évben felkészülhetett volna az ország az energiakrízisre, mert nem az volt a kérdés, hogy ez bekövetkezik, hanem az, hogy mikor – jelentette ki Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője. Egyben ismertette pártja javaslatát, ami szerint éves szinten 600 milliárd forint kellene fordítani hazánkban épületszigetelésre, ami hozzávetőleg 100–150 ezer lakóingatlanra volna elegendő. Ennek eredményeként a háztartások jelenlegi energiafelhasználása a felére esne vissza.

 

A klímaválság elleni küzdelem részének tartja az LMP, hogy az emberek a jelenleginél sokkal jobban vegyék igénybe a közösségi közlekedést. Javaslatuk, hogy havi ötezer forintért az ország egész területén érvényes korlátlan felhasználású bérletet vehessenek igénybe az emberek.

 

Bakos Bernadett teljes tévedésnek nevezte azt az iparfejlesztési irányt, amivel akkumulátorgyártó cégek sokaságát telepítik az országba. Ezek egyfelől elszennyezik a hazai élővizeket, másfelől nagy mértékben kiszolgáltatják az országot az ezt az iparágat uraló cégeknek.