Bagolyfiókákat nevelnek a szüleik egy szegedi belvárosi épület udvarán

Közel tíz éve költ egy fülesbagoly pár az egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar központi épületének udvarán, évről évre ott nevelik fel fiókáikat. Idén négy is született.

2020. május 19. 15:07

Kosznai Norbert, az Interaktív Természetismereti Tudástár vezetője elmondta, a pár az udvaron lévő egyik platánfa üregében költ évről évre.

2 fióka már röpképes, velük az udvaron lehet találkozni. Üldögélnek az ablakban, a kerékpártárolón, vagy éppen a padon és várják a szülőket, hogy etessék őket.

Kosznai Norbert kiemelte, nem szokatlan, hogy a fülesbaglyok a városban költenek. Szegeden is több bagolypár nevel fiókákat. A szakember hangsúlyozta, a fiókák – és nem csak a baglyoké – sokszor már a teljes röpképességük előtt elhagyják a fészküket és ilyankor a földön keresnek búvóhelyet, ahol a szülők gondozzák őket. Ezért nem szabad hozzájuk nyúlni, főleg elvinni a fiókákat, hisz a szülők ott vannak a közelben. Azonban, ha azt látjuk, hogy a madár sérült, akkor mindenképpen hívjuk fel a helyi madártani egyesületet, ők tudnak segíteni – tette hozzá.

Az épületben tanuló hallgatók az elmúlt időben már megszokták a baglyok jelenlétét. Soha nem bántották az állatokat, részei lettek az épületnek. Sokan fényképezték őket, és figyelték növekedésüket. A fiókák nyugodtan tűrik ezt, igaz, amikor valaki közelebb megy hozzájuk, akkor felfújják magukat, kattogó hangot adnak. Amennyiben ez sem riasztja el a nézelődőt, akkor hanyatt vágják magukat és az éles karmukkal védekeznek.

Kosznai Norbert azt is elmondta, hogy a fiókákat most először meggyűrűzték, így figyelemmel tudják követni, merre élik majd életüket.

A nyitóképünkre kattintva nézzék meg Szabó Luca képeit a fiókákról!

Tovább olvasom