Bábszínházzá változott Szeged hétfőn, a bábszínházi világnapon

Bábszínházi világnap 2003 óta március 21-e, és ezt nagyon komolyan vette a Kövér Béla Bábszínház, amelynek tagjai erre a napra ellepték a várost. Legnagyobb rajongóik, a gyerekek nagyon hálásak is voltak.
Bod Péter

2022. március 21. 21:12

Bábszínházzá változott Szeged hétfőn, a bábszínházi világnapon

A világnapi események sora a Dugonics téren kezdődött délelőtt 10 órakor, ahol már óvodás csoportok várták a Kövér Béla Bábszínház tagjait, akik más kellékek mellett óriásbábokkal érkeztek meg. 

 

A bábművészek elhozták megannyi bábfigurájukat, és azokkal szórakoztatták alkalmi nézőközönségüket. A bábszínház technikai személyzete óriási papírlapokkal készült, így az óvodások lerajzolhatták legkedvesebb bábfiguráikat.

 

A Kövér Béla Bábszínház tagjai azonban nem érték be ennyivel. A nap folyamán felszálltak több trolira, villamosra, buszra és rögtönzött előadásokkal szórakoztatták a kissé meglepett, ám, annál hálásabb utasokat. Belvárosban cikázó művészek bábjaikkal bekukkantottal több kávéházba, cukrászdába, kimentek a piacra és a vásárcsarnokba, ahol szintén rövid előadásokkal csaltak mosolyt a vendégek arcára.

 

A világnapi program része volt, hogy délelőtt kétszer egymás után mutatták be a bábszínházban a Tiszavirág című előadást, majd délután négy órakor újra a Dugonics téren gyűltek össze a színház tagjai. 

 

 

Itt beszélgettünk Kiss Ágnessel, a szegedi bábszínház igazgatójával, aki elmondta, céljuk, hogy minél nagyobbra nyissák az életkori ollót, így ne csak a kicsi gyerekek legyenek nézőik.

 

A 2003 óta megtartott Bábszínházi Világnapot remek alkalomnak tartják arra, hogy minél jobban megmutassák magukat a szegedieknek. A hétfői utcai programjaik is ezt szolgálták. Az igazgató szerint szerencsés, ha a gyerekekben korán kialakul a művészet és vele a színház szeretete. Így természetes módon léphetnek át a bábszínház világából a színház világába. Kultúrából a kultúrába.

 

Tavaly a világjárvány miatt a bábszínházban ünnepeltek, igaz, rendhagyó módon, de idén egyértelmű volt, hogy a városban mindenfelé szerették volna elvinni a bábszínház hírét. A látottak arról győztek meg, hogy ez sikerült.

 

A világnapon két, erre az alkalomra született köszöntőt olvastak fel. Csató Kata bábszínész, bábrendező, tanár, az UNIMA (Nemzetközi Bábművész Szövetség) Magyar Központjának vezetője arról írt, hogy az Ukrajnában zajló háború arra döbbentheti rá a világot, hogy „Most van igazán szükség ránk! Ránk, Művészekre! Ránk, Bábosokra! A bábosra, aki görbe tükröt állít a mindenkori néző elé. A bábosra, aki megnevettet. A bábosra, aki feloldja a félelmeket, aki kifigurázza és megveri még a Halált is.”

 

 

A másik köszöntőt az indiai bábos, drámaíró, színházi és televíziós rendező, tanár, Ranjana Pandey írta, aki egyebek mellett arról szólt: „A tenger egyik partról a másik partra, egyik szigetről a másik szigetre, egyik kontinensről a másik kontinensre vitte át a mesemondókat és a meséket. A mesék aztán összekeveredtek, a sokféle kultúrától, mint a jó fűszertől, csak ízesebbé váltak. Így kapták varázserejüket és halhatatlanságukat.” A tengerek már szennyezetté váltak, az életükért küzdenek. „A mai mesélőknek az a feladata, hogy újraélessze a Föld Tengerei, az egyetlen otthonunk iránt érzett tiszteletet. Egyesítsük kreativitásunkat ennek érdekében. Most azonnal” – zárta írását az indiai bábművész.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradós beszámolóját!