Bábszínházi kérdés: mit csinál egy cirkuszigazgató társulat nélkül?

Vasárnap mutatják be a Kövér Béla Bábszínházban Csukás István meséjéből készült Pintyőke cirkusz, világszám! című darabot.
Bod Péter

2022. október 27. 17:19

Bábszínházi kérdés: mit csinál egy cirkuszigazgató társulat nélkül?

Bábszínházi sajtótájékoztatót szebben aligha lehet kezdeni, mint ahogyan Schneider Jankó művészeti vezető tette, aki Csukás Istvántól olvasott fel egy idézetet: „Azt üzenem a felnőtteknek, hogy ne felejtsék el, ők is voltak gyerekek.”

 

Sajátos együttműködés alakult ki a zalaegerszegi és a szegedi bábszínházak között, és ennek keretében érkezett meg a városba a Dunántúlról a Pintyőke cirkusz, világszám! című előadás, aminek rendezője  Bartal Kiss Rita, a darab színészei Balasi Jolán és Nikodémusz Hajnalka.

 

A bemutatóról tartott csütörtöki bábszínházi sajtótájékoztatón Schneider Jankó elmondta Csukás István meséjét Szabó Attila írta át színpadra. Noha Csukás István nem kizárólag gyerekeknek szóló művek szerzője volt, elsőként mégis így jut eszünkbe – jegyezte meg a művészeti igazgató, hozzátéve, hogy olyan figurákat teremtett az író, mint Süsü, Pompon.

 

 

Irodalmi alapmű Csukástól a Keménykalap és krumpliorr, amely nemzedékek olvasmányélménye volt. Retro hangulatú előadás lesz a Pintyőke cirkusz, világszám! – vette át a szót Presits Tamás színész, ami élményt nyújt az gyerekeiket elkísérő szülőknek, mert a bábszínházi darab az 1970-es és 1980-as évek hangulatát hozzák vissza. A színház élő műfaj, jöjjenek el megnézni a darabot! – fordult közvetve a nézőkhöz a színész.

 

Mint Kiss Ágnes, a bábszínház igazgatója elmondta, vasárnap délelőtt lesz a darab premierje, ezt követően délután három órától a Halloween jegyében Rémségversenyre, vagyis boszik, zombik és egyéb rémségek divatbemutatója hívja a színház a gyerekeket és szüleiket.

Bábszínházunk közös borzongásra várja négy évnél idősebbeket, akiktől azt kérik, hogy mutassák meg, hogy ők a legjobb kis boszorkányok vagy zombik.

 

„Foszló kezű zöld fejűek, bibircsókos vajákosok, ha tehetitek, seprűvel érkezzetek és a töklámpásotokat se felejtsétek otthon!” – olvasható a bábszínház Facebook-oldalán.