Bábszínházba járni menő: nyitják a korosztályi ollót és nyit az évad is

Idén hetvenöt éves a Kövér Béla Bábszínház, aminek fele évadát elvitte a világjárvány, ám a keddi évadnyitón úgy érződött: mindent szeretnének bepótolni. Turbófokozatba kapcsolnak.

2021. szeptember 21. 13:04

– Nehéz időszakon esett át a Kövér Béla Bábszínház, ami felkerült a város szellemi térképére, és létezéséről nem kizárólag a kisgyerekes szülők tudnak – mondta el évadnyitó beszédében Kardos János, a polgármesteri hivatal művelődési osztályának vezetője. Elismeréssel szólt arról, hogy a színház műsorkínálatában egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a felnőtt előadások. Külön öröm, hogy a bábszínház remekül és sokszor működik együtt a város más kulturális intézményeivel. Ezt jelezte, hogy az évadnyitón jelen volt Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója is. – A kulturális évad nyitányát jelzi, hogy gyors egymásutánban tartott évadnyitót a színház, a szimfonikus zenekar és most a bábszínház.

– Az életünket tettük fel a színházra – kezdte beszédét Kiss Ágnes, a Kövér Béla Színház igazgatója. Idén ünnepli fennállása hetvenötödik évfordulóját a bábszínház, de az esztendő felét elvitte a covid-járvány. A most induló évadot Kiss Ágnes reményei szerint már nem érintik járványügyi korlátozások és a színház visszatérhet a normál üzemmódhoz. Beszéde végén Kiss Ágnes azt mondta, a világjárvány berobbant a bábszínház életébe is. – Ebben a helyzetben azonnal kellett döntéseket hozni, ami nagyon nehéz feladat volt. Improvizálni kellett, de ezúttal nem a színpadon. A járványügyi korlátozások hosszú hónapjaiban életben kellett tartani a színházat és életben kellett tartani az itt dolgozó művészek hitét, hogy munkájuk nem felesleges. Szükség van a biciklis futárokra, akik élet visznek, de szükség van a művészekre, így a szegedi bábszínházban dolgozókéra, akik szellemi táplálékot nyújtanak.

Igen gazdagnak nevezhető a szegedi bábszínház idei programja, amiben olyan korábban játszott darabok is helyet kaptak, mint

  • a Kisboszorkány,
  • a Csodafa,
  • a Rókus Mókus,
  • Darvasi László gyerekeknek szóló könyvéből készül műve, a Háromemeletes mesekönyv és
  • a szeptember 12-én már bemutatott Százéves kislány című darab.

A kínálatból nem maradhat ki a Rózsa Sándor életét feldolgozó vásári komédia, a Betyárvilág sem. Ezt a darabot utaztatja a színház, mert az előadás jellegénél fogva szinte bármilyen helyszínen előadható.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

– Sok újdonsággal is készül a színház az új évadra – vette át a szót Schneider Jankó, a bábszínház művészeti vezetője. Mérleghinta címmel egy finn kortárs mesét állítanak színpadra, jön a klasszikusnak számító Borsszem Jankó, és bemutatják a csúfolódásról és annak lélektanáról szóló gyerekeknek szóló darabot, a Mara és a pillangófült. Az újdonságok listáját gazdagítja a Móra mesebirodalma című előadás is.

A bábszínház erőteljes elhatározása, hogy lefelé és fölfelé egyaránt nyitja a korosztályi ollót. Így és ezért kapnak a korábbinál nagyobb hangsúlyt a felnőtt darabok. Havonta érkezik egy-egy új felnőtt előadás, így az Akvárium, a Repülés rövid története, az Ideje a meghalásnak és az Időnk rövid története – hangzott el a művészeti vezetőtől. Nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, „bábszínházba járni menő!”

A cél, a törekvés egyértelműen ez. Ezt a hangulatot és érzést szeretné a színház városszerte sugározni. Az elhangzottakat Kiss Ágnes azzal egészítette ki, minden pályázati lehetőséget megragadnak, és ezek eddig eredménye, hogy 21 millió forintot sikerült elnyerniük.

Tevőlegesen kiveszi részét a környezetvédelemből a bábszínház, amely minden egyes új bemutatója után egy-egy fát ültet valahol a városban. Ez a gyakorlat folytatódik, és az a vállalásuk is, hogy minden évben egy-egy játszóteret kitakarítanak. Most a Honvéd térit vették kezelésbe.

Kiss Ágnes örömmel jelentette be, hogy óriásbábjaikkal részt vesznek a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál kedd délutáni megnyitóján, amikor a Dugonics térről a Kárász utcán végig haladva jutnak el a Belvárosi Mozihoz.

B. P.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind