Babakocsi-történelem: a székből átalakított gyerekkocsitól a panorámásig

Az első babakocsit William Kent angol építész készítette 1733-ban egy herceg megbízásából, aki gyermeke számára szeretett volna egy közlekedési eszközt.
Szegedi Tükör

2022. június 06. 09:18

Babakocsi-történelem: a székből átalakított gyerekkocsitól a panorámásig

Kagyló alakú kosár, hatalmas kerekek, gazdag díszítés jellemezte a mai babakocsik elődjét, ami inkább mini hintóhoz hasonlított. Több mint másfél évszázaddal később, 1889-ben William H. Richardson forradalmasította a babakocsit Amerikában. Neki köszönhetjük a levehető mózeskosarat és az egymástól függetlenül, minden irányba forgó kerekeket is. 

 

A babakocsit eleinte csak a jómódú családok engedhették meg maguknak, később azonban tömegtermékké vált, így az 1920–30-as évektől már a szegényebb rétegek is tudtak vásárolni a változatos stílusban, színben és dekorációval készült kocsikból, amelyek egyre alacsonyabbak, mélyebbek, kényelmesebbek és biztonságosabbak lettek. 

 

Idővel a korábbi fa- és rézelemeket felcserélték a jóval modernebb és olcsóbb műanyagra, illetve fémre. 1965-ben Owen Maclaren repülőmérnök a felesége panaszait meghallgatva egy könnyű alumíniumvázas babakocsit szerkesztett, felhajtható árnyékolóval. Ez a modell aztán további gyártmányok alapjává vált. 

 

Az 1980-as években megjelentek az első sportos, kerékpárgumikkal felszerelt babakocsik. A 21. században a babakocsik már minden igényt kielégítenek: UV-szűrős borítás, hipoallergén fogantyú, többfunkciós használat, könnyű, mégis erős anyagok.

 

(Forrás: imami.hu családi online magazin, fotók: Fortepan, Szegedi Emlékkereső)