B. Nagy László egykori üzlettársát áfacsalással vádolják

Több közös cége is volt Csongrád megye fideszes országgyűlési képviselőjének, B. Nagy Lászlónak és egy büntető eljárás alatt álló vállalkozónak, Faragó Attilának. Faragó az, aki azt állítja: Botka László szegedi polgármesternek egy szatyornyi pénzt adott azért, hogy az segítsen elintézni egy ingatlanprivatizációt. Igaz, Botka Szegeden polgármester, az ingatlan pedig pécsi volt, de nemcsak ettől tűnik hazugságnak az egész.

2018. február 26. 15:30

B. Nagy László egykori üzlettársát áfacsalással vádolják

Az Egyesült Államokbeli Little Rockban járunk.

A Google utcaképe a South Spring Streetről készült, ide jártak dolgozni a Lexington Investments munkatársai.

Ez pedig már Belize City utcatérképe.

A part mentén kanyargó Barack Road-ra a Gloria Holding Ltd. nevű cég van bejegyezve.

Cégpapírok alapján mindkét társaság kézbesítési megbízottja az Imre és Társai Ügyvédi Iroda. Akik történetesen a Nemestakács utca 12/A alatt találhatók. Itt, Szegeden.

Ez a két offshore cég vette át 2006. augusztus 1-jén Faragó Attila helyét az Ellington Invest Ingatlanfejlesztő és Ingatlanforgalmazó, azóta már felszámolt társaságban.

Kicsoda Faragó Attila?

Faragó Attila több ügyben is büntetőeljárás alatt állt és áll. Ebből az egyik, ami miatt éveket töltött előzetesben, a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet bedőlése körüli csalássorozat.

A jelenleg elsőrendű vádlottként bíróság előtt álló, több évet előzetesben töltött Faragó Attilának most, 2018-ban jutott hirtelen eszébe, hogy 2004-ben ő bizony személyesen vesztegette meg a szegedi és a pécsi polgármestert. Utóbbi tíz éve halott.

Mindehhez hirtelen új ügyvédje is lett Faragónak, Varga István volt fideszes országgyűlési képviselő. Varga maga mondta el az Indexnek, hogy alig néhány hete lett Faragó új védője. És rögtön jött is a sztoriban a Botka-szál.

B. Nagy és Faragó közös cégei

Az Ellington Invest, amelynek tehát Faragó és a két offshore cég is tulajdonosa volt, egy másik céget, a Pesti Ékszer és Drágakő Zálogház Zrt-t is tulajdonolt. (A Pesti Ékszert szintén fölszámolták azóta.) Ebben a zálogházban szintén benne volt Faragó Attila, de mások is.

B. Nagy László: Nagyon régen beszéltünk

– A sajtóból értesültem ezekről a mostani dolgokról, így épp annyit tudunk, mint bármelyik másik újságolvasó. Faragó Attilával utoljára talán tíz éve találkoztam, amikor ezek a cégek, amiket említett egymás után mentek tönkre a válság miatt: folyamatos fizetési problémák voltak, minden összeomlott. És mivel ilyen régen történtek ezek, ezért nem is kívánok ennél többet nyilatkozni Faragóval kapcsolatban. Azt sem tudom, kivel, mi van – válaszolta megkeresésünkre B. Nagy László.

Igazgatósági tagként, vezető tisztségviselőként B. Nagy László, fideszes országgyűlési képviselő, felügyelőbizottsági tagként pedig Kereszty Ágnes és Görög Tibor is. Utóbbiak fideszes delegáltak voltak a szegedi önkormányzat különböző bizottságaiban, majd a kormányhivatalban dolgoztak. Információink szerint a mai napig B. Nagy László közvetlen munkatársai.

A Fidesz nemrég megválasztott szegedi elnöke és a sokszorosan csalásokba keveredett Faragó egy időben viselt tisztséget egy másik cégben, a Zalabaromfi Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt.-ben is. (Ez – nyilván véletlenül – hasonlóan a fönti cégekhez, fölszámolás alatt áll.) Itt is megtalálhatók azok a szegedi személyek – Görög Tibor, Dávid Péter Miklós – akik munkakapcsolatban állnak B. Naggyal. B. Nagy itt felügyelőbizottsági (fb) tag, Faragó, Görög igazgatósági és fb-tag.

Összefoglalva

– Volt egy cég, a Pesti Ékszer, amelyben vezető tisztségviselőként dolgozott a fideszes országgyűlési képviselő, B. Nagy László.
– Majd megjelent benne a később áfacsalásért bíróság elé kerülő Faragó Attila.
– Később a Pesti Ékszer tulajdonosa lett az Ellington Invest is.
– Az Ellington Investben is benne van Faragó Attila, akinek jelentős befolyása volt a társaság irányítására, és akinek a helyét átvette 2006. augusztus 1-jén a Little Rockba és Belize City-be bejegyzett két cég.
– Faragó és B. Nagy együtt dolgoznak a Zalabaromfiban is.
– A közös cégekben megjelennek mellettük egyéb, a szegedi Fideszhez köthető személyek is.

Tehát az a Faragó Attila vádolja vesztegetéssel a szegedi polgármestert, aki
– büntetőügyben az ítéletére vár,
– egy volt fideszes képviselő az ügyvédje,
– és egy jelenlegi fideszes képviselővel, B. Nagy Lászlóval vitt több közös céget.

Nincs több kérdésünk.

Viszont annyit még megjegyeznénk, a papírok alapján, hogy a cégeket jóval a válság után törölték csak a nyilvántartásból.