Azt ígéri az Energiaügyi Minisztérium, csökkenti a települések és intézményeik távhődíját

A nyár végéhez képest kedvezőbben alakul a földgáz tőzsdei ára.
Kékes Viktória

2022. december 29. 09:40

Azt ígéri az Energiaügyi Minisztérium, csökkenti a települések és intézményeik távhődíját

A jövő évben nagymértékben csökkennek, a földgázalapú szolgáltatóknál a jelenlegi szint csaknem felére eshetnek vissza a települések és intézményeik távhődíjai - közölte az Energiaügyi Minisztérium szerda este az MTI-vel, hozzátéve, a tárca a tervezhető és költségtakarékos működésért három negyedévre rögzíti a díjak januártól érvényes mértékét.

 

A tárca megfogalmazása szerint „a szankciós energiaválság, az energiahordozók drasztikus árnövekedése jelentős többletterhet rótt a távhőszolgáltatásban vételező intézményekre, vállalatokra”.

 

A nyár végéhez képest azonban kedvezőbben alakul a földgáz tőzsdei ára.

 

Emiatt a nem lakossági fogyasztók jövőre olcsóbban vehetik igénybe a távhőszolgáltatást. Az új díjak az Energiaügyi Minisztérium döntése alapján három negyedéven át maradnak érvényben, január elsejétől szeptember végéig nem változnak. A földgázalapú távhőszolgáltatóknál az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen csaknem megfeleződhetnek.

 

Az energiaválság előtti árak 2023-ban ugyan nem térnek vissza, ám a lehetőségekhez mérten és a várakozásokhoz képest számottevően nő az önkormányzatok gazdálkodási mozgástere: az intézményi és egyéb felhasználók a fűtési szezon nagyobbik felében sokkal olcsóbban vehetik igénybe a távhőszolgáltatást, mint az idei utolsó negyedévében. A pontos hődíjakat még decemberben megismerhetik a piaci szereplők.

 

A távhő árának tizenegyszeresére emelésével Szegedet is nehéz helyzetbe hozta a kormány. A közgyűlés előbb módosította a város költségvetését, majd intézkedési tervet fogadott el, amely alapján a városvezetés 2023 januárjától muszájból legalább egy hónapra bezárja a kulturális és sportlétesítményeket, de lesznek olyan intézmények is, amik március elejéig nem nyitnak ki.