Azonnali tárgyalást követelnek a Belügyminisztériumtól az önkormányzatok a menekültáradat miatt

Levélben kereste meg Pintér Sándor belügyminisztert Gémesi György, az egyik legnagyobb hazai önkormányzati érdekvédelmi szervezet, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, hogy az ukrán helyzet miatti humanitárius segítségnyújtásról tárgyaljanak.
Bod Péter

2022. március 02. 13:12

Azonnali tárgyalást követelnek a
Belügyminisztériumtól az önkormányzatok a menekültáradat miatt

A belügyminiszternek elküldött levelében a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, egyben Gödöllő polgármestere utal arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy minden segítséget meg kell adni a Magyarországra menekült ukrajnai lakosoknak.

 

Ez azonban számtalan kérdést vet fel – szól a levél, és ezekről haladéktalanul tárgyalnia kellene egymással a hazai önkormányzatoknak és a Belügyminisztériumnak, amely kormányzati szinten a helyhatóságokat felügyeli.

 

Gémesi György éppen ezért azt kezdeményezte Pintér Sándornál, hogy minél hamarabb hívja össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát.

 

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva önkormányzatoktól a kormányzat folyamatosan vonja el a forrásokat és a bevételeket, így a települések működtetése is veszélybe került. Így a kérdés most alighanem az lehet: vannak-e forrásai az önkormányzatoknak a humanitárius feladatok elvégzéséhez.

Címlapon

mutasd mind