Azonnali munkabeszüntetéssel tiltakoznak a Deák pedagógusai tanártársaik kirúgása miatt

Az elmúlt héten tizenháromra nőtt a polgári engedetlenség miatt mondvacsinált okokkal kirúgott tanárok száma az országban. Hétfőn reggel a Deák Ferenc Gimnázium hetvennégy tanára közül huszonhárom nem vette fel a fel munkát, így tiltakoztak a pedagógustársadalmat ért újabb megfélemlítés ellen.
Rafai Gábor

2022. december 05. 12:03

Azonnali munkabeszüntetéssel
tiltakoznak a Deák pedagógusai tanártársaik kirúgása miatt

Délelőtt a gimnázium lépcsőjén sorakoztak fel, és ismét felolvasták azt a kilenc pontot, amelyben az értékálló bérezési rendszer mellett többek között korszerű nemzeti alaptantervet, szabad tankönyvválasztást, az oktatásban dolgozók valódi sztrájkjogának visszaállítását, valamint érdemi és nyilvános párbeszédet követelnek az oktatás valódi megújításáért.

 

– Nagyon félünk, de ennek a napnak mégis arról kell szólnia, hogy megéljük a szabadságot, nincs félelem és megtapasztaljuk azt, hogy milyen kiállni magunkért és mindazokért, akik érintettek ebben a küzdelemben, vagy retorzió érte őket – mondta az egyik munkát beszüntető tanár, Bató Ágnes. 

 

– Vannak lehetőségek arra, hogy kiskapukat találjunk, hogyan tudunk tiltakozni a rendszer ellen, viszont mi a Deák Ferenc Gimnáziumban most úgy döntöttünk, hogy nem keresünk kiskapukat, a mi napon azonnali munkabeszüntetéssel élünk, ami azt jelenti, hogy ma a tanóráinkat nem tartjuk meg. Ezzel szeretnénk kifejezni azt, hogy az oktatási rendszerben továbbra sem történt változás. Végtelenül elszomorítanak minket az elmúlt napok újabb retorziói, akárcsak a közöny és az érdektelenség a hatalom, illetve sok társadalmi réteg részéről is. Ugyanakkor buzdít bennünket az, hogy Szegeden egyre többen megmozdulnak, már a szülők is összefogtak és a diákjaink is ülősztrájkot terveznek mára – mondta Milodánovics-Hegyi Adrienn, majd hozzá tette, mindenki elégedetlen a mai rendszerrel, de abban még nem egységes a tanártársadalom sem, hogy ki, hogyan tud ennek hangot is adni, ezért olyan akciókon is gondolkodnak, amihez azok a kollégák is csatlakozni tudnak, akik valamilyen okból nem tudják vállalni az azonnali munkabeszüntetést.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

– Természetesen bennünk is van félelem, én is félek attól, hogy kapok egy felmondólevelet és a holnapi naptól kezdve nem taníthatok, és nem csinálhatom tovább azt, amit egész életében szerettem volna, de nem adom meg azt a lehetőséget a kormánynak, hogy megfélemlítsen. Félni félek attól, hogy nem taníthatok, de nem félek a hatalom megfélemlítő eszközeitől.

 

A huszonhárom munkát beszüntető tanár egyike, Rácz Dániel arról beszélt, hogy mérhetetlenül felháborítja az, hogy azért rúgnak ki pedagógusokat, mert kiálltak egy ügyért.

 

– Ilyen módszereket csak a kommunista rendszerek alkalmaztak régen. Én úgy tudom, nem olyan országban élünk már, mint a kilencvenes évek előtt. Ez arcátlanság, ami itt történik.

 

Ugyanígy, azonnali munkabeszüntetéssel tiltakoznak a Radnóti-gimnáziumban is: ott két tanár döntött úgy, csatlakozik ehhez az akcióhoz.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind