Az ünnep ezen már nem múlik: helyén Szeged karácsonyfája

Csalhatatlan jele a karácsony közeledtének, hogy a Klauzál téren beemelik a helyére Szeged karácsonyfáját. Hétfőn délelőtt tíz órakor kezdődött ez a művelet, amely nagyjából harminc percet vett igénybe. Előtte még sok minden történt. Ott voltunk a fa kivágásánál is.

2020. november 23. 14:37

Hagyomány Szegeden, hogy az önkormányzat felállítja a város karácsonyfáját, amely lakossági felajánlást követően kerül a Klauzál térre. Az idén a választás Tímár Gyulának a Szent-Györgyi utca 35. szám alatt található ingatlanának kertjében találhatóra esett.

Tímár Gyula nem minden elérzékenyülés nélkül mesélte el a fa történetét, amelyet emlékezete szerint az 1976-os karácsony után ültetett ki az akkor még főiskolás fiatalember a ház kertjébe.

A felajánló, Tímár Gyula. Kattintson ide, vagy fönti képünkre, és nézze meg hogyan vágták ki Szeged karácsonyfáját! (fotók: Iványi Aurél)

Abban az időben ritkaságnak számított az ezüstfenyő. Ezért is gondolt arra a család, hogy igyekeznek megmenteni a fát, így döntöttek a kertbe ültetés mellett. A fenyőfa remekül érezhette magát Újszegeden, a Forrás Szállótól nem messze lévő telken, ám mára kényszerítő okok szóltak a kivágása mellett.

A felajánló édesanyja elhunyt, így üressé vált a Szent-Györgyi utcai ház, amelyet eladásra kínálnak. Nagy biztonsággal arra lehet számítani, hogy az adásvételt követően az új gazda kivágná a maga nemében csaknem tökéletesnek mondható fenyőfát.

Nagyot kellett emelni a légvezetékek miatt, de gond nélkül megcsinálta a daru

– Ez a fa méltó helyre kerül, ha a város karácsonyfájaként a Klauzál téren állítják fel – mondta el a szeged.hu-nak a felajánló. Természetesen sajnálja a fát, nagyon sok emlék köti hozzá, de „a fa életének méltóbb befejezése lesz, ha a város központjában állítják fel, mintha a kertben valamikor a közeljövőben kivágnák”.

Fél napig kereste, kinek és hogyan kell megtennie felajánlását, majd nem sokkal később értesítették Tímár Gyulát, hogy az ő fáját választották ki. Az események innentől felgyorsultak.

Bár a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozói nem akármilyen gyakorlatot szereztek a város karácsonyfájának kiemelésében, ez a művelet soha nem egyszerű feladat. Ezt már Nagy András, a cég szakembere, a „karácsonyfa-művelet” irányítója mondta el érdeklődésünkre.

Évente átlagosan hét-tíz felajánlás érkezik, az idén ennél valamivel kevesebb, szám szerint négy. A szakemberek ilyenkor terepszemlét tartanak a lehetséges helyszíneken, és alapvetően két kérdésre kell választ adniuk.

Már a Klauzál téren. A felállítás képeit itt nézheti meg egy másik galériában
  • Egy: a fa fizikai jellemzőiben, esztétikájával megfelel-e a város karácsonyfájával szemben megfogalmazott igényeknek. Alapvető elvárás, hogy a fának legalább tíz méter magasnak kell lennie. Az idei tizenhárom méteres fánál volt már magasabb is a város fája, de önmagában nem cél, hogy ebben a vonatkozásban csúcsokat döntögessenek. Erre gyakorlati magyarázat az a tény, hogy a fát a Klauzál térre kell szállítani, és bizonyos méret felett a szállítójárműnek már nagyon szűkös ráfordulni a Kárász utcára.
  • A második kérdés a szakembereknek: kiemelhető-e, és ha igen, mennyire problémamentesen helyéről a kiszemelt fa. Az idén a két szempontnak leginkább a Szent-Györgyi utcában található felelt meg.

Az utcát – ha nem teljes hosszábban – hétfőn reggel le kellett zárni, mert a kosaras autó, egy daru, és egy trailer volt egyszerre szükséges a fa kivágásához és elszállításához. A nem mindennapi méretű szállítmányával karácsonyfát szállító kamion rendőri felvezetést kapott, és az áthaladás idejére lezárták a Belvárosi hidat. Fontos szempontból az is, hogy a kivágott fával a kamion ne induljon el 9 óránál hamarabb. A szállítmánynak a reggeli csúcsforgalmat követően kell megtennie az útját – szól az idevonatkozó egyik logisztikai alapvetés.

Súlyponti okok miatt a fenyőfát mindig tövével előre fektetik a kamionra, amelyet a Klauzál tér megszokott pontjára szállítanak, ahol a díszburkolat alatt a földbe süllyesztve egy nem mindennapi méretű fenyőfatalpba kell beleállítani a fát.

Amikor rákérdeztünk Nagy Andrásnál, hogy a többórás műveletsornak melyik a legnehezebb része, úgy válaszolt: egyértelműben a Klauzál téri beállítás. Itt a feladat eleve nehéz, és közben arra is ügyelniük kell, hogy nyílegyenesen álljon a fa, és minden biztonsági előírásnak megfeleljen. A gondok egyik forrása – tudtuk meg –, hogy a fenyőfák a legritkább esetben egyenesek, ennek ellenére a Klauzál téren úgy kell elhelyezni, hogy a fa természetes törzsgörbületéből se látszódjék semmi.

Jelentjük: nem látszik. A feladatot imponáló profizmussal, óraműpontossággal hajtották végre a szakemberek. A karácsony szegedi eljövetele mostantól azon biztosan nem fog múlni, hogy ne került volna a helyére a Város Karácsonyfája.

Ott van, megtekinthető. Következik a díszítés. Néhány lépessel közelebb kerültük a december 24-éhez.

B. P.