Az uniós külügyminiszterek támogatják Ukrajna tagjelölti státuszát, több mint 1500 ukrán civilt börtönözhettek be Oroszországban, 1700 milliárdos vagyont találtak a Putyin körüli informális céghálóban

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója kedd délután.
Kékes Viktória

2022. június 21. 13:20

Az uniós külügyminiszterek támogatják Ukrajna tagjelölti státuszát, több mint 1500 ukrán civilt börtönözhettek be Oroszországban, 1700 milliárdos vagyont találtak a Putyin körüli informális céghálóban

Robbanások Mikolajivban, továbbra is lövik az Azot-gyárat az oroszok

Bár Szeverodonyeck nagy része már orosz kézen van, ez alól kivételt képez a gyár, amely az ott harcolók mellett mintegy ötszáz civilnek is menedéket nyújt. Az épület találatot kapott, de az még nem világos, hogy mekkorák a károk.

 

Közben a dél-ukrajnai Mikolajivban is robbanásokat lehetett hallani, áldozatokról egyelőre nem tudni.

Brit védelmi minisztérium: 

Hírszerzői értesülésekre hivatkozva a brit védelmi tárca megerősítette, hogy az ukránok kilőttek egy orosz hajót a nemrégiben kapott Harpoon-rakétákkal. A Szpaszatel Vaszilij Bekh haditengerészeti vontatóhajó fegyvereket és személyzetet szállított volna a Fekete-tenger északnyugati részén fekvő Kígyó-szigetre.

 

A brit hírszerzés szerint az orosz hajó megsemmisítése megmutatta, hogy Oroszországnak milyen nehézségekkel kell szembesülnie, ha megpróbálja támogatni a Kígyó-szigetet megszálló erőit.

Potápi Árpád: nemzetpolitikai érdek Ukrajna EU-tagjelölti státuszának a támogatása

Magyarország a kezdetektől támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt.- írta a külügyminisztérium nemzetpolitikai államtitkára Facebook oldalán.

 

„Magyarország érdeke, hogy a szomszédos Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság is békében és biztonságban élhet szülőföldjén. Ukrajna EU-tagjelölti státuszának a támogatása tehát nemzetpolitikai érdek is, ezért a június 23-24-i uniós csúcstalálkozón Ukrajna számíthat Magyarország támogatására az EU-tagjelölti státuszról szóló kérdésben”.

 

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az uniós külügyminiszterek találkozója előtt a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy az  európai országok egységesen támogatják, hogy Ukrajna az Európai Unió tagjelöltje legyen.

 

„Arra törekszünk, hogy megmondjuk Putyinnak, Ukrajna Európához tartozik, és mi is megvédjük azokat az értékeket, amelyeket Ukrajna véd” – mondta Asselborn.

 

Volodimir Zelenszkij szokásos éjszakai videóüzenetében többek között arról beszélt, hogy Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy kiérdemelje a tagjelöltséget.

Több mint 1500 ukrán civilt börtönözhettek be Oroszországban

Oroszország több mint 1500 ukrán civil tart fogva börtönökben, közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Guardian tudósítása szerint. Verescsuk elmondta: a civileket úgy tartják fogva, mintha hadifoglyok lennének, miközben nem azok. Egyúttal jelezte, hogy a civileket azonnal szabadon kell engedni.

1700 milliárd forintos vagyont találtak a Putyin körüli céghálózatban

A The Guardian szemlézte az OCCRP és a Meduza közös kutatását, amelyből az derült ki, hogy 4,5 milliárd dollár az összértéke azoknak a vagyontárgyaknak, amelyeket a Vlagyimir Putyinhoz közel álló személyek, cégek és alapítványok informális hálózata kezel. 86 cég és nonprofit szervezet között egy közös kapcsolódási pontot sikerült találni: az összes tulajdonosa az llcinvest.ru domaint és ugyanazt a szervert használja, ez utóbbit a Putyin magánbankjaként emlegetett bank tulajdonában lévő cég kezeli.

Szijjártó nem adja vissza az orosz Barátságért kitüntetést

A külügyminiszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta:

 

„Minden, ami a háború előtt, békeidőben történt, annak semmi relevanciája nincsen most, a háború alatt.”

 

Fotó: MTI