Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának, az ukránok szerint az orosz elnök előre szólt Orbánnak a háborúról, felmentést kaphatunk az olajembargó alól

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója kedd kora délután.
Kékes Viktória

2022. május 03. 12:38

Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának, az ukránok szerint az orosz elnök előre szólt Orbánnak a háborúról, felmentést kaphatunk az olajembargó alól

Az ukránok szerint Putyin előre szólt Magyarországnak a háborúról, a külügy szerint ez hazugság

 

Magyarországot előzetesen figyelmeztette Oroszország az Ukrajna elleni támadásra – közölte Olekszij Danilov, az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára – szúrta ki a Telex. 

 

„Magyarország nyíltan felvállalja, hogy együttműködik Oroszországgal. Sőt, Putyin előre figyelmeztette, hogy megtámadják az országunkat. Valamiért azt gondolták, hogy megszerezhetik az országunk egy részét. Ez soha nem fog megtörténni. Majd meglátjuk, milyen következmények sújtják azt az országot a háború után” – mondta Danilov egy televíziós interjúban. 

 

Állításait azonban semmiféle bizonyítékkal nem támasztotta alá.

 

Az interjúra Menczer Tamás külügyi államtitkár reagált a Facebookon, álhírnek nevezve Danilov állításait:

 

„Reakció az álhírekre

Döntésünk világos: nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba. Ezt a kérdést a magyar emberek április 3-án meglehetősen világosan eldöntötték. Értjük, hogy ennek a döntésnek az ukrán kormány nem örül, de ezen a döntésen akkor sem fogunk változtatni, ha durvábbnál durvább hazugságokat, nonszensz történeteket találnak ki nap mint nap.”

 

Felmentést kaphat Magyarország és Szlovákia az olajembargó alól

Az Európai Bizottság kivételt tehet Magyarországgal és Szlovákiával az orosz olajembargó ügyében, mert a két ország túlságosan függ az orosz kőolajtól. 

 

Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy miután Németország mégis támogatja az orosz olajembargót, a ZDF arról írt, hogy Magyarország és Szlovákia is eláll a vétótól. Ezzel a lépéssel minden akadály elhárulhat az elől, hogy az Oroszország elleni újabb uniós szankciócsomag része legyen az olajembargó is. 

 

Szijjártó Péter ma mindenesetre Kazahsztánban tett látogatása során azt mondta, hogy 

 

„Akormány nem szavaz meg olyan szankciókat, amelyek ellehetetlenítenék az orosz kőolaj és földgáz magyarországi szállítását, ugyanis az infrastruktúra helyzetéből fakadóan ez veszélybe sodorná hazánk energiabiztonságát.”

 

Ferenc pápa: Orbán azt mondta vatikáni látogatása során, hogy május 9-én vége lesz a háborúnak

A katolikus egyházfő a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök 

 

 

Az interjúban a pápa arról is beszélt, hogy nem tervez kijevi látogatást, ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök sem reagált a megkeresésére, hogy találkozzanak, bár Moszkvába kész lenne elmenni a béke érdekében.

 

CNN: május 9-én Putyin hadat üzen Ukrajnának

A miniszterelnök szavainak némileg ellentmond, hogy amerikai és nyugati tisztviselők arról beszéltek a CNN-nek, hogy Putyin hivatalosan is hadat üzenhet a „győzelem napján” Ukrajnának. Ez lehetővé tenné a tartalék orosz katonai erők mozgósítását, illetve az orosz elnök ezen a szimbolikus napon kihasználhatja annak propagandaértékét.

 

A brit védelmi miniszter múlt heti nyilatkozata ezt a teóriát támasztja alá. Ben Wallace azt mondta:

 

”Úgy hiszem el akar távolodni a különleges hadművelettől. Eddig alakította az eseményeket, most majd azt mondhatja, hogy ez már háború, több orosz ágyútöltelékre van szükségem. Nem lennék meglepve, ha május 9-én kijelentené, hogy háborúban állunk a világ összes nácijával és tömegesen mozgósítanunk kell az orosz embereket.”

Oroszország két ukrán régió annektálását tervezi

Oroszország azt tervezi, hogy a közeljövőben „annektálja” Ukrajna két, a háború által sújtott keleti régióját – közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet amerikai nagykövete. Washingtonban újságíróknak nyilatkozva Michael Carpenter elmondta: 

 

„A legfrissebb jelentések alapján úgy véljük, hogy Oroszország megpróbálja majd elcsatolni a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot. A jelentések szerint Oroszország azt tervezi, hogy valamikor május közepén népszavazást szervez a csatlakozásról.”

 

Putyin az év elején jelentette be, hogy elismeri a két szakadár régió függetlenségét Ukrajnától. 

Elkezdődött az Azovsztalban rekedt civilek kimenekítése

A BBC helyi tudósítója arról számolt be, hogy megindult az acélgyárban rekedt civilek kimentése. A buszoknak – amiken mintegy 100 civil, köztük nők és gyermekek tartózkodnak - több száz mérföldet kell megtenniük a Moszkva által támogatott szakadárok által ellenőrzött területeken, mielőtt elérik a zaporizzsjai evakuációs központot.

 

Mariupol polgármestere ma reggel azt mondta, még mindig legalább 200 civil bujkál az acélgyár alagútrendszerében. 

ORFK: több mint tízezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4664 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5510-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel. Vonattal 466 ember, köztük 232 gyermek érkezett Budapestre vonattal. 

 

Budapest Főváros Kormányhivatala arról számolt be, hogy a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton hétfőn 372 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 116 ember töltötte a létesítményben.