Az ukránok már Herszonban vannak, ismét civileket öltek az orosz rakéták, további pénzek és fegyverek Ukrajnának

Az történt az orosz-ukrán háború 261. napján. Olvassák el összefoglalónkat.
Vass Imre

2022. november 11. 21:33

Az ukránok már Herszonban vannak, ismét civileket öltek az
orosz rakéták, további pénzek és fegyverek Ukrajnának

Ukrán katonai hírszerzés: az ukrán egységek már Herszonban vannak

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága megerősítette pénteken, hogy az ukrán fegyveres erők egységei már beléptek a márciusban orosz megszállás alá került Herszon városába - számolt be az UNIAN hírügynökség.

 

„Herszon visszatér Ukrajna ellenőrzése alá, az ukrán fegyveres erők egységei belépnek a városba. Az orosz megszállók visszavonulási útvonalai az ukrán hadsereg tűzellenőrzése alatt állnak. Minden orosz katona, aki ellenáll az ukrán fegyveres erőknek, megsemmisül. Az egyetlen esélye, hogy elkerülje a halált, ha azonnal megadja magát” - idézett az UNIAN a hírszerzés közleményéből.

 

A hírszerzés értesülése szerint az orosz parancsnokság sorsára hagyta az orosz katonákat Herszonban, és arra utasította őket, hogy öltözzenek civil ruhába. A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy önkéntes feladás esetén Ukrajna garantálja az orosz katonák számára az életben maradást, a genfi egyezmények betartását, az élelmet, az orvosi ellátást és a fogolycsere lehetőségét.

 

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az UNIAN szerint óvatosan kommentálta a helyzetet a dél-ukrajnai megyeszékhelyen. Egy tévéműsorban a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy mit jelentenek az ukrán zászlók Herszon központjában, kijelentette: „azt jelentik, hogy Herszon Ukrajna része, hogy Herszon népe elpusztíthatatlan, van bennük kitartás. Hálásak vagyunk nekik, hogy kibírták eddig a pillanatig, és most egyértelműen jelzik, hogy nemcsak egy jó napunk lesz, hanem jó álmunk is”.

Hangsúlyozta, hogy Herszon mindig is ukrán terület volt, amelyet ideiglenesen megszálltak.

 

Lesokkolta az orosz háborús bloggereket a herszoni kivonulás

Teljes apátiában vette tudomásul a háborúpárti orosz bloggersereg, hogy országuk hadserege kivonult az ukrajnai Herszon városából és feladta a Dnyipro folyó jobb partján elfoglalt területeket.

 

Megdöbbenten vette tudomásul az orosz háborúpárti bloggerbrigád, hogy az orosz hadsereg végül - a két nappal ezelőtti bejelentésnek megfelelően - feladta Herszon városát és a Dnyipro (Dnyeper) jobb partján elfoglalt ukrán területeket - derül ki a BBC híréből. A hivatalos média katonai manőverekről és átcsoportosításokról beszél. Valójában ukrán csapatok vannak a városban és az ott maradt lakosok velük együtt ünnepelnek.

 

közösségi médiában azonban sokkal többféle vélemény látott napvilágot különösen a  háborúpárti bloggerek klaviatúráiból. Nagyon úgy tűnik, hogy sokkolta őket, hogy a legfontosabb orosz katonai sikert, Herszon tartomány fővárosának elfoglalását fel kellett adniuk.

 

Egyesek közülük arról írnak, hogy ez Oroszország legsúlyosabb veresége a Szovjetunió szétesése óta, ami olyan sérülést okoz a szívükön, ami soha nem múlik el. A visszavonulás hatással lehet Vlagyimir Putyin államfő tekintélyére is és arra, hogy meddig lehet még különleges katonai műveleteknek nevezni az Ukrajnába dúló háborút.

 

Eközben a Guardian úgy tudja, hogy az oroszok hátrahagyták a sebesültjeik egy részét, akik ukrán fogságba estek. Ukrán források szerint a gyors orosz kivonulás során egyes katonák a folyóba fulladtak.

 

 

Leomlott egy Herszonhoz közeli híd

Leomlott az Antonovszkij híd, az egyetlen közeli út, amely a dél-ukrajnai Herszon várostól a Dnyeper folyó orosz ellenőrzése alatt álló keleti partjához vezet – idézte az ukrán közszolgálati műsorszolgáltató a helyi lakosokat pénteken.

 

A The Guardian által szemlézett hír szerint a Suspilne műsorszolgáltató közzétett egy fényképet, amelyen a híd teljes szakaszai eltűntek. A Dnyeperen átvezető következő út több mint 70 km-re van Herszon városától.

 

Egyelőre nem derült ki, hogy mi okozta a híd összeomlását. Oroszország szerdán bejelentette, hogy visszavonul a Dnyeper folyó nyugati partjáról a túlsó partra.

 

Ukrán elnöki iroda: újabb fogolycserét hajtottak végre

Újabb fogolycserét hajtott végre az ukrán és az orosz oldal, ezúttal 45 ukrán katona szabadult ki orosz fogságból, és két elesett katona holttestét kapta vissza Kijev - hozta nyilvánosságra Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

 

„Minden ukránt hazahozunk” - szögezte le üzenetében Jermak. Tájékoztatása szerint a kiszabadultak között „katonák és őrmesterek vannak, akik harccal védték” az ukrán államot. Arra nem tért ki, hogy cserébe hány orosz katonát adtak át Moszkvának.

 

Utoljára november 3-án hajtott végre nagyszabású fogolycserét az ukrán és az orosz fél: akkor 107 ukrán katona szabadult ki orosz fogságból.

Az ukrán vezérkar pénteki jelentése szerint az elmúlt napon mintegy 710 orosz katona halt meg Ukrajnában. Velük együtt a vezérkar szerint az orosz hadsereg már csaknem 80 ezer katonát veszített.

 

A kijevi katonai vezetés összesítése szerint az orosz erők Ukrajnában eddig egyebek mellett 278 repülőgépet, 261 helikoptert, 2814 harckocsit, 5696 páncélozott harcjárművet és 1817 tüzérségi rendszert veszítettek.

 

Orosz rakéták csapódtak egy lakótömbbe Mikolajivban

Orosz rakétatámadás ért egy lakótömböt Mikolajivban, a támadásban többen meghaltak és megsebesültek - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben. Hozzátette: a mentés folyamatban van.

Zelenszkij szerint a támadás az orosz „terrorállam cinikus válasza” az ukránok harctéri sikereire.

 

Vitali Kim, Mikolajiv megye kormányzója a Telegramon azt írta: az ötemeletes épületre mért csapásban ketten meghaltak, és ketten megsebesültek. Kim egy fotót is közzétett a pusztításról.

 

Mikolajiv város polgármestere, Olekszandr Szenkevics már hat halálos áldozatról számolt be a Telegramon.

 

Tovább nyitja az USA a háborús pénzcsapot: még 400 milliót kap Ukrajna

Az Egyesült Államok 400 millió dollárral több katonai segélyt küld Ukrajnának az Oroszország elleni küzdelemhez. 

 

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy további 400 millió dolláros katonai segélycsomagot kap Ukrajna, hogy eredményesen tudjon harcolni Oroszország ellen. 

 

A Pentagon szerint a segély nagy mennyiségű lőszert és négy rendkívül mobilis Avenger légvédelmi rendszert tartalmaz majd, amelyeket először küldenek Ukrajnába. 

 

Lesznek továbbá Stinger rakéták a HAWK föld-levegő légvédelmi rendszerhez, 10 ezer aknavető lövedék, több ezer tüzérségi lövedék tarackokhoz, 400 gránátvető, 100 Humvee, hideg időjárási felszerelés és 20 millió lőszer a kisebb, egyedi fegyverekhez és puskákhoz – írja a Sky News

 

 

Modern légvédelmi rendszert kap Ukrajna

A német kormány honlapján megjelent dokumentumra hivatkozva a CNN azt írta, hogy Németország csütörtökön további katonai támogatásra tett ígéretet Ukrajnának: többek között IRIS-T SLM típusú légvédelmi rendszereket és IRIS-T rakétákat adnak a megtámadott országnak.

 

Frank-Walter Steinmeier német államfő október végi ukrajnai látogatásán az IRIS-T SLM légvédelmi rendszereket „a világ egyik legmodernebb légvédelmi rendszerének” nevezte. Németország egy ilyen légvédelmi rendszert már küldött októberben Ukrajnának - írta a Portfolio.

 

A német kormányzati közlés szerint 42 aknamentesítő harckocsit, 4 mobil és védett aknamentesítő rendszert, 4 mobil, távirányítású és védett aknamentesítő rendszert és 5 mobil felderítő rendszert szállítanak Kijevnek.

 

Németország azt is bejelentette, hogy az elmúlt héten meg nem határozott számú IRIS-T SLM rakétát, 30 páncélozott gyalogsági járművet (DINGO), 4 drónelhárító érzékelőt és zavarót, 5 M1070 Oshkosh harckocsiszállító vontatót és 1 emelőgépet szállított Ukrajnának.