Az ukrán kormány szerint még nem késő, hogy Magyarország a történelem jó oldalára álljon, a Kreml elárulta amit Orbán titkolt, a német hírszerzés szerint az ukrán civilek kivégzése az orosz hadsereg szokásává vált

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója csütörtök délelőtt.
Kékes Viktória

2022. április 07. 13:05

Az ukrán kormány szerint még nem késő, hogy Magyarország a történelem jó oldalára álljon, a Kreml elárulta amit Orbán titkolt, a német hírszerzés szerint az ukrán civilek kivégzése az orosz hadsereg szokásává vált

Soha nem késő a történelem jó oldalára állni – üzente az ukrán kormány Magyarországnak

Reagált az ukrán külügyi szóvivő Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója, ahol a miniszterelnök azt mondta, Magyarország kész rubelben fizetni az orosz gázért. Oleg Nikolenko a Reuters tudósítása szerint ma azt mondta:

 

„Ha Magyarország valóban segíteni akar a háború befejezésében, akkor a következőt kell tennie: hagyja abba az EU egységének rombolását, támogassa az új szankciókat, nyújtson katonai segítséget Ukrajnának, valamint ne tegye lehetővé, hogy Oroszország tovább finanszírozhassa hadigépezetét. Sosem késő a történelem jó oldalára állni”.

 

Oleg Nikolenko a Twitteren is kritikus hangvételű bejegyzésben reagált Orbán azon felajánlására, hogy Budapesten legyen az orosz-ukrán béketárgyalások következő fordulója. A külügyi szóvivő szerint meglehetősen cinikus álláspont, hogy épp az ajánlja fel ezt a lehetőséget, aki nem hajlandó elismerni Oroszország felelősségét a Bucsában végrehajtott háborús bűnökért.

Putyin Orbánnak: „a kijevi kormányzat durva és cinikus provokációja” a bucsai mészárlás

A magyar miniszterelnök a már említett nemzetközi sajtótájékoztatón az egész világot megrázó bucsai mészárlással kapcsolatban azt mondta, hogy független vizsgálatra van szükség Bucsa ügyében, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság fennhatóságát sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem ismeri el. 

 

Arról viszont nem tett említést a magyar kormányfő (csak a Kreml által nyilvánosságra hozott összefoglalóból derült ki), hogy amikor telefonon beszélt az orosz elnökkel, Putyin – elsőként - reagált a történtekre és „a kijevi kormányzat durva és cinikus bucsai provokációjának” minősítette azt. 

Andzrej Duda: az Oroszországgal folytatott párbeszédnek nincs értelme

A CNN-nek adott interjút a lengyel elnök, amit a hvg.hu szemlézett. Duda a bucsai mészárlásról azt mondta:

 

„Ez egy olyan bűncselekmény, amely megfelel a népirtás jellemzőinek, különösen, ha megnézzük a különböző beszélgetések kontextusát”.

 

A lengyel elnök szerint az Ukrajna „nácitlanítására” irányuló moszkvai célról szóló orosz propaganda azt mutatja, hogy az ország hamis ürügyet keresett „egy mészárlás végrehajtásához”.

 

Az interjúban Duda megkérdőjelezte az Oroszországgal folytatott diplomáciai erőfeszítések hasznosságát is.

 

„Az Oroszországgal folytatott párbeszédnek nincs értelme”. Nagyon kemény feltételeket kell támasztani Vlagyimir Putyinnal szemben. Azt kell mondani az orosz elnöknek, hogy ha nem teljesíti ezeket a feltételeket, nincs miről beszélnünk”.

Welt: A német hírszerzés olyan rádiós beszélgetéseket hallgatott le, ahol az orosz katonák a bucsai civilek kivégzéséről beszélgetnek

A beszélgetések során az egyik katona azt mondta a társának, hogy lelőtt egy embert a biciklijéről. (A kerékpározás közben meggyilkolt férfi képe bejárta a világot és Zelenszkij elnök is beszélt róla.) Egy másik beszélgetésből azt derül ki, hogy az oroszok először kihallgatják, majd lelövik az ukrán hadifoglyokat. 

 

A Welt azt írja, a német hírszerzés szerint a felvételek azt sugallják, hogy nem egyedi esetekről van szó, nem egyes katonák cselekedeteiről:

 

Az anyag inkább azt sugallja, hogy a civilek kivégzése az orosz hadsereg szokásává vált, egy világos stratégia részévé.

 

Az ukrán főügyészség szerint 4820-ra nőtt az állítólagos orosz háborús bűnök száma

Az ügyészség legutóbbi jelentése szerint ezeket a feltételezett bűnöket jelenleg is vizsgálják. Arról is tájékoztattak, hogy Ukrajnában 297 gyerek megsebesült, 167 gyerek meghalt a háború kitörése óta.

A Fidesz nem támogatja az EP-ben az embargót az orosz gázra és olajra

„A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaznak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra” – írta Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő Facebook-oldalán.

 

Gál szerint egy ilyen intézkedés „megölné” a magyar gazdaságot, a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, ezért ezeket a javaslatokat határozottan elutasítják.

ORFK: mintegy nyolcezer-hétszázan érkeztek szerdán Ukrajnából

Magyarországra szerdán az ukrán-magyar határszakaszon 5089 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3605-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel.
 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján arról tájékoztatott, hogy szerdán 570 menekültet fogadtak a fővárosban. Mint mindig, a különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Itt - a Fővárosi Kormányhivatala tájékoztatása szerint - 697 menekülőnek segítettek az ott dolgozók, az éjszakát pedig 274 ember töltötte a létesítményben.