Az újszegedi szabadtéri színpadon kel újra életre jövő nyáron az Úrhatnám polgár

Nagysikerű Molière-darabbal készül a jövő évadra a Szegedi Szabadtéri Játékok. A közönség a francia szerző népszerű vígjátékát, az Úrhatnám polgárt láthatja a megújult újszegedi színpadon, Herczeg T. Tamás rendezésében.

2019. november 14. 12:33

Az újszegedi szabadtéri színpadon kel újra életre jövő nyáron az Úrhatnám polgár

Nyelvi leleményektől hemzsegő örökérvényű komédiát láthat a jövő évadban a szegedi szabadtéri közönsége. Molière vígjátékai immár állandó részesei a repertoárnak, jövőre az egyik legkedveltebb művét, az Úrhatnám polgárt tűzi ismét műsorára a fesztivál.

A darabot eredetileg tavaly nyáron mutatták be a REÖK Szabadtéri Színpadán. Az elődást – bár nagy siker volt – csak kevesen láthatták a Bibiliotéka udvarán lévő színpadon a nézőtér kis befogadóképessége miatt.

Jövőre viszont a teljesen megújult 1200 fős játszóhelyen kacaghatunk együtt azon, mennyire nem változott a világ az elmúlt bő háromszáz évben.

(Fotó: Rafai Gábor)

Az újgazdag Jourdain úr mindent elkövet, hogy többnek látszon, és végre befogadja az arisztokrata közösség. Filozófust, tánctanárt és vívómestert tart – persze jó pénzért –, akik nap mint nap pallérozzák testét és lelkét.

Görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy lánya ne egy rangon aluli férfihoz menjen hozzá, ő maga pedig egy özvegy grófnővel akarja megkedveltetni magát.

A darab fő humorforrását az adja, hogy a főhős tudatlanságát és műveletlenségét mindenki kihasználja, saját lánya és segítője is túljár az eszén, miközben Jourdain úr meggyőződése, hogy ő mozgatja a szálakat.

A mű jól mutatja, hogy az idő múlásától függetlenül van, ami nem változik: a tettetés, a felfelé kapaszkodás és a sznobizmus a mai korban is tetten érhető.

A komédia – két év után – változatlan szereposztással tér vissza.

Az uraskodó főhőst ismét Balog József, „barátját” Dorante grófot Sorbán Csaba, míg Jourdain feleségét Sebők Maya alakítja. Jakab Tamás újra magára ölti a filozófus-narrátorfiguráját, Barnák Lászlót az udvarló, Cléonte, Borsos Beátáta a grófnő, Farkas Andreát, a szolgáló, míg Kosztolányi Józsefet Covielle, Cléonte inasa és a „vakvezető” szerepében láthatja ismét a közönség.

A történetet áthatja Parti Nagy Lajos utánozhatatlan nyelvi humora, a darab zeneszerzője a magyar könnyűzene egyik legsokoldalúbb művésze, Szirtes Edina „Mókus”.

Bianca Imelda Jeremias már nem először dolgozik a szabadtérivel, az általa megálmodott díszletek és látványos jelmezek pedig önmagukban is beszédesek.

A fergeteges komédia augusztus 7-én és 8-án lesz látható az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Képeink illusztrációk, a darab tavaly nyári bemutatójának főpróbáján készültek.

Vélemények

mutasd mind