Az ügyészség szerint nem történt jogosulatlan megfigyelés a Pegasus-ügyben

Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.
Kékes Viktória

2022. június 15. 10:27

Az ügyészség szerint nem történt jogosulatlan megfigyelés a Pegasus-ügyben

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásának bűntette miatt elrendelt nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette – írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség. 

 

Arra emlékeztetnek, hogy a feljelentés lényege szerint egy – mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására alkalmas – kémprogram használatával jogellenesen figyelhettek meg számos magyar újságírót és ellenzéki közéleti személyt. A leplezett eszközök – így többek között információs rendszer titkos megfigyelése, lehallgatás – alkalmazását a magyar törvények szigorú feltételekhez kötik, az azt alkalmazó szervezettől elkülönülő bírói vagy külső engedély szükséges az alkalmazásukhoz.

 

Mint írják, a nemzetbiztonsági célokból elrendelt titkos megfigyelés eszközei az erről szóló törvény (1995. évi CXXV. törvény) hatályba lépése óta – a kor követelményeinek megfelelően – változtak, ezért az ügyészség 

 

nem azt vizsgálta, hogy milyen szoftvert alkalmaztak a hatóságok, hanem azt, hogy a leplezett eszközök vagy titkos információgyűjtés során alkalmazott eszközök felhasználásának törvényi követelményei fennálltak-e.

 

A minősített iratokra is kiterjedő, széleskörű nyomozás azt állapította meg,

 

hogy jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazása nem történt.

 

Hozzáteszik: a sajtóban megnevezett személyek személyiségi jogainak védelme érdekében szükséges megjegyezni, hogy nem feltétlenül gyanúsítható bűncselekménnyel az, akivel szemben a hatóságok rendészeti vagy nemzetbiztonsági célból alkalmaztak titkos információgyűjtést.

 

A feljelentésben megjelölt esetekben vizsgálta a főügyészség, hogy okozott-e hátrányt az eljárás a megfigyelt személyeknek. 

 

Ilyen hátrányokozás a nyomozás adatai szerint nem történt.