Szegeden rendezik a Kárpát-medence legnagyobb nemzetközi középiskolai földrajzversenyét

Rekordszámú jelentkezés érkezett a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. Idén 88 iskolából 289 csapat 578 tanulója vág neki a megmérettetés első fordulójának, amelynek középdöntőjét március 31-én, fináléját április elsején rendezik Szegeden.
Vass Imre

2023. február 14. 17:48

Szegeden rendezik a Kárpát-medence legnagyobb nemzetközi
középiskolai földrajzversenyét

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék 2023-ban már tizenkettedik alkalommal rendez földrajzversenyt középiskolásoknak. A jelentkezés január 25-én lezárult és minden eddiginél sikeresebb volt, hiszen rekordszámú nevezés érkezett. 

 

Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből és Délvidékről, összesen 88 iskolából jelezték részvételi szándékukat a kétfős középiskolai csapatok.

 

A szervezők elmondták, hogy a járvány alatt online formában is megtartották a versenyt, tavaly újra jelenlétit hirdethettek, ekkor már nagyobb volt az érdeklődés.

 

A Jakucs verseny első fordulóját online rendezik 2023. február 16-án, 14:00-16:30 óra között. Az első megmérettetés feladatait minden csapat saját iskolájában, tanári felügyelettel, az SZTE közoktatási CooSpace rendszerében oldja meg. 

 

A szervezők a korábbi 30, majd 40 csapat helyett, idén már 48 csapat számára biztosítják a személyes részvétel lehetőségét a középdöntőben.

 

Az írásos középdöntőből a szombaton zajló országos döntőbe idén újításként már nem 8, hanem 24 csapat jut tovább. A döntőben versenyző csapatok három fordulóban mérik össze tudásukat: laborfeladatokat oldanak meg, egy szóbeli vitafeladatot adnak elő és kvíz is várja a versenyzőket.

 

Az első helyezést elért csapat Jakucs László emlékplakettet kap. A legjobb 24 csapat tanulói emellett értékes nyereményekkel és pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez. A 2024-től érvénybe lépő felvételi szabályok szerint 100 intézményi felvételi pont jár az első 20 helyezett csapat tagjainak, 75 pont a döntő további résztvevőinek az SZTE TTIK alapszakjain. Az ebben a versenyben nyerhető többletpontok 2024-ben érvényesíthetők.

Címlapon

mutasd mind