Az ötnapos ünnepi könyvhét az idén tíz napig tart Szegeden: 30 helyszínen 150 programot kínálnak

Harminc helyszínen összesen 150 programot, köztük 68 könyvbemutatót kínál az idei könyvünnepet szervező Somogyi-könyvtár június 11. és 20. között Szegeden.

2019. június 06. 22:00

Az ötnapos ünnepi könyvhét az idén tíz napig tart Szegeden: 30 helyszínen 150 programot kínálnak

– Supka Géza javaslatára első ízben 1929 májusában rendezték meg a könyv ünnepét Budapesten. A Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztőjének ötletéhez Szeged egy évvel később 1930. május 15. és 18. között csatlakozott, a könyvek ünnepének népszerűsége azóta is töretlen városunkban – mondta az idei ünnepi könyvhétről tartott mai sajtótájékoztatón Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója.

Hivatalosan az ötnapos, országos rendezvénysorozat megnyitóját csak június 13-án, csütörtökön rendezik meg, Szegeden azonban a május 21-ig tartó programsorozat már vasárnap elkezdődött: a Szent-György Albert Agórában Másodszor is nyit az akác címmel a Radnóti Miklós Gimnázium egykori legendás igazgatójára, Bánfalvi Józsefre emlékeztek születésének századik évfordulóján.

Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója idézte fel a könnyvünnep történetét (fotó: Szabó Luca)

A szegedi könyvünnep rendezvényeinek hagyományos központi színtere a Dugonics tér, az idén is itt állnak majd a könyvkiadók sátrai és itt található a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló nagyszínpad is.

Június 13. és 17. között összesen 26 sátorban kínálják majd a legújabb olvasnivalókat a kiadók, a könyvkereskedők és az ünnepi könyvét partnerei.

A Dugonics téri könyves város árusai öt napon keresztül reggel 10-től este 7 óráig várják majd a látogatókat – mondta el Andóczi-Balogh Éva a rendezvényt az idén már 12. alkalommal szervező Somogyi-könyvtár PR-munkatársa.

Az idei könyvünnep szegedi megnyitóját június 13-án, csütörtökön délután fél 5-kor rendezik meg a Dugonics téren, ahol Grecsó Krisztián József Attila-díjas író bocsájtja útjára az idei ünnepet, a város nevében pedig Botka László polgármester mond köszöntőt.

Ebből az alkalomból adják át az Év könyve díjat, valamint az önkormányzat hagyományos könyvkiadási támogatásait is.

Antal Anikó, a művelődési osztály munkatársa elmondta, az önkormányzat idén is 2 millió forinttal hirdette meg azt a pályázatot, amelynek keretében kilenc mű részesül a város könyvkiadást támogató keretéből.

A megnyitót követően június 13-én 18 órától Grecsó Krisztiánnal találkozhatnak az olvasók a Somogyi-könyvtár irodalmi estjén.

Andóczi-Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa az idén már 150 programról adhatott számot

Öt nap alatt Szeged vendége lesz többek között Spiró György, Krusovszky Dénes, Benkő László, Simon Márton, valamint a női írók közül Gáspár Anna, Borda Réka és Mészáros Fanni.

A szombat hagyományosan a szegedi írók napja, az idén június 15-én délelőtt 10 órától a Dugonics téren felállított színpadon Bátyi Zoltánnal, Bene Zoltánnal, Czilczer Olgával, valamint Miklós Péter irodalomtörténésszel beszélget Veszelka Attila író.

A Szegedhez kötődő írók, költők elmúlt évi írásaiból ad válogatást a Szegedi Horizont 2019 című antológia. A kötetet a szegedi városháza dísztermében mutatják be június 14-én, pénteken 18 órától.

Az idén a szépirodalom és a líra mellett hangsúlyos szerephez jut a tényirodalom is: bemutatják Molnár Gyula és Andrési Pál A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon című kötetét, de a szerző részvételével ismerhetik meg az érdeklődők Marc Redfield A terror retorikája: töprengések a 9/11 és a terror elleni háború kapcsán című művét is.

Az ünnepi könyvhéttel párhuzamosan rendezik meg a 18. Gyermekkönyvnapokat, ezért a legkisebbeknek is számos programmal kedveskednek a szervezők.

Június 14-én, pénteken délután fél 4-kor a városháza dísztermében tartják a gyermekkönyvtár egész éves olvasásnépszerűsítő játékának eredményhirdetését, amelyen az idén már tizenegyedik Könyvkirály fejére teszik fel a koronát.

Nyitóképünk illusztráció, egy korábbi ünnepi könyvhéten készült (fotó: Rafai Gábor)

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!