Az összeomlás határán a szociális ellátórendszer

A kormány nem ad több pénzt, de az intézménybezárásoktól is tart, ezért úgy döntött, lazít a szabályokon. Eközben az egyházi fenntartású intézmények csaknem kétszer annyi normatív támogatást kapnak az államtól.
Kékes Viktória

2022. december 19. 09:56

Az összeomlás határán a szociális ellátórendszer

Bölcsődei célra vagy szociális ellátásokra eddig soha nem használt épületbe is áttelepítheti a fenntartó április végéig ezeket a szolgáltatásokat, ha ott olcsóbban tudja megoldani a működtetést, ha pedig egy intézmény több telephelyen működik, azokat összevonhatja akár egy helyre is, sőt, egy másik fenntartó épületébe is beköltöztetheti azokat. A bölcsődéket pedig akár oktatási intézményben is el lehet helyezni. Sem az eddigi személyi, sem pedig a tárgyi feltételeknek nem kell már megfelelni – írja a Népszava. Mindezt a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, rendeleti úton szabályozva lépte meg az Orbán-kormány.

 

Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint 

 

„A magyar kormány ma sem az állami és önkormányzati szociális intézményeket, sem az ott dolgozókat nem segíti, hogy könnyebben tudjanak helyt állni, egy dolgot képes mondani: ha nem tudjuk betartani a szabályokat, akkor egyszerűen engedjük el azokat”. 

 

A szakértő úgy látja, leginkább a nappali ellátások korábban megszokott színvonala került veszélybe az új szabályok miatt, de az ágazatban dolgozók jogai is sok helyen sérülhetnek. 

 

Egy Pest megyei öregek otthonának az igazgatója a lapnak azt mondta, nem lehet már tovább csökkenteni a munkatársak létszámát, ezen nem lehet spórolni. Egy ideje már így is csak a bérnővér szolgáltatás, vagyis munkaerő-kölcsönzés segítségével képesek ellátni a munkát az intézményben. Most az ő településükön is átköltöztették a nyugdíjas klubot a bentlakásos intézménybe, hogy spóroljanak a fűtésen, a bejárók ott is ebédelnek, de úgy látja, nehezen alkalmazkodnak az új helyszínhez és a bentlakókhoz, neki pedig újabb szervezési feladat kitalálni, hogy mindenkinek maradjon elegendő mozgástere.

 

A Népszava arra emlékeztet: az egyházaknál sokkal jobb a helyzet, hiszen majdnem kétszer annyi normatív pénzt kapnak az államtól, mint egyházakhoz nem köthető társaik, a különbség 1,8-szeres. Ráadásul egy november végi kormányrendelet értelmében egyszeri kompenzáció is jár nekik a rezsidíjak emelkedése miatt a köznevelési, egészségügyi, szakképzési és szociális feladatokat ellátó intézményeik után.