Az orvosok szerint vérlázító, sunyi, alattomos a kormány új egészségügyi rendelettervezete, amely miatt még több orvos távozik majd az országból

A Magyar Orvosi Kamara azt ígéri, a rendelet nem marad válasz és az orvostársadalom erejét megmutató reakció nélkül. Erre nem sok idejük maradt: a kormány szándékai szerint a magánellátásban dolgozó orvosokat havi 20 óra állami munkára kötelező jogszabály már január elsején hatályba léphet.
Kékes Viktória

2022. december 20. 10:56

Az orvosok szerint vérlázító, sunyi, alattomos a kormány új egészségügyi rendelettervezete, amely miatt még több orvos távozik majd az országból

Elsőként Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő számolt be arról a rendelettervezetről, amely pénteken került fel a kormány honlapjára. Ennek lényege, hogy havonta 20 óra állami munkára köteleznék a magánellátásban dolgozó szakorvosokat, ha meg akarják tartani az engedélyüket.

 

Kunetz az RTL Híradónak azt mondta, a kormány megzsarolta az orvostársadalmat, az egész rendelet vérlázító, különösen az a része, amely szerint minden orvosnak az egészségügyi jogállási törvény alapján, annak hatálya alatt kellene dolgoznia, vagyis például egyik napról a másikra áthelyezhetőek az ország egyik végéből a másikba. 

 

Az egészségügyi szakértő szerint emiatt nőni fog az orvosok külföldre áramlása és elzárná az utat azok előtt, akik bár eddig külföldön dolgoztak, de megtartották a magyar engedélyüket is. 

 

„Jelentősen csökkenni fog az orvosok száma, és azok száma is, akik azt tervezték egyszer majd visszajönnek”.

 

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke is. Szijjártó László szerint a kormány rendelettervezete

 

„egy sunyi, alattomos módszerrel erőszakosan próbálja a kollégákat az állami ellátásba behozni”.

 

Az osztályvezetőként is dolgozó orvos szerint nyílt párbeszédre volna szükség, arra, hogy nyíltan kimondják, itt nagyon nagy baj van. Kimondják, hogy 

 

„szükségállapot van, és szükség van a magánellátásba távozott kollégákra is, hogy a rendszer még elfogadható módon tovább működtethető legyen. És meg kellene őket kérni vagy más módon motiválni, hogy visszajöjjenek. Nyilvánvalóan lehet kényszeríteni bárkit, ezt úgy hívjuk, hogy rabszolgamunka, ennek megvannak a maga következményei” - fogalmazott.

 

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége Facebook-oldalukon azt írja:

 

„Ígérjük, hogy az az attitűd és az az orvosokról alkotott kép, amit a törvény és rendeletei kirajzolnak, nem marad válasz és az orvostársadalom erejét megmutató reakció nélkül”.

 

A MOK elnöksége most szakértők bevonásával és valamennyi területi szervezet véleményét kérve dolgozik a szakmailag megalapozott, a tagság érdekeit képviselő véleményezésen. Ezen túlmenően február 4-én a rendkívüli Országos Küldöttközgyűlésen fognak dönteni az orvostársadalom közös fellépésének formájáról.

 

Ezzel azonban lehet, hogy elkésnek: a magánellátásban dolgozó orvosokat rabszolgamunkára kötelező rendelettervezet múlt héten pénteken került fel a kormány honlapjára, és mindössze most szombatig, azaz Szentestéig lehet társadalmi vita keretében véleményezni. A kormány szándéka szerint az új szabályok már január 1-jétől hatályba is lépnének.