Az orvosok közel fele „visszairatkozott” a kamarába

Már húszezren jelezték, hogy továbbra is tagok maradnak a Magyar Orvos Kamaránál, amelyet a kormány igyekszik szétbombázni.
Szlavkovits Rita

2023. március 18. 11:14

Az orvosok közel fele „visszairatkozott” a kamarába

A kamarai honlapra egy számlálót is kitettek, itt is látszik, hogy még két hétig küldhetik el az orvosok a tagsági kérelmüket, ha továbbra is az orvos kamara védőszárnyait akarják élvezni. 

 

A kormány a kötelező tagság megszüntetéséről szóló törvénymódosítása előtt ötvenezer orvos tartozott a szakmai testülethez, a közellátásban közel harminc ezren dolgoznak, a teljes létszámból negyven ezren rendelkeznek aktív státusszal. Ez azt is jelenti, hogy a praktizáló orvosok fele, biztosan tag akar maradni a kormány meglehetősen durva rendelkezése ellenére. 

 

A kötelező tagság megszüntetéséről rekord gyorsasággal döntöttek, február 27-én nyújtották be az előterjesztést, és már kedden meg is szavazta a parlament. A módosítás értelmében megszűnt a kötelező tagság, a nem kamarai tagok is praktizálhatnak, valamint arról is döntöttek, hogy az etikai ügyek, amelyekről eddig a kamarán belüli független grémium döntött, ők folytatták le az eljárásokat, egy eddig tudományos ügyekkel foglalkozó testülethez, az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz kerül. Ez utóbbi látszik a legdurvább lépésnek, hiszen az egészségügyet közelről ismerők szerint ebben a tanácsban sem etikai, jogi szakértők nincsenek, és nem is rendelkeznek az eljárásokat lebonyolítani képes szakmai csapattal. Ez utóbbi a kamarai működésnek csak egy része, de nem jelentéktelen, hiszen évente több száz ilyen ügyet bonyolított le korábban a MOK, ennek lassulása az egészségügyi ellátásban is problémákat okozhat. 

 

A legnagyobb ellenérzést a kormány döntésével kapcsolatban annak a diktatórikus volta váltotta ki, hiszen a kormánydöntések kritikája után lépett azonnal a kormány, és 24 óra alatt lemeszelte volna a kamarát.

 

Korábban, 2007-ben már az orvosok átéltek hasonló kormányzati intézkedéseket, akkor az azóta elhunyt Molnár Lajos egészségügyi miniszter reformjával szemben volt kritikus az orvostársadalom. Az akkori kormány is a kötelező kamarai tagság megszüntetésével próbálkozott, de ez akkor sem jött be, az orvosok kétharmada, nagyjából harminc ezren akkor is kamarai tagok maradtak.