Az orvosok béremelését is az uniós helyreállítási alapból fizetné a kormány

Szemét Brüsszel!

2021. április 19. 19:52

Az orvosok béremelését is az uniós helyreállítási alapból fizetné a kormány

A lényegében a koronavírus-világjárvány miatt lértrehozott uniós helyreállítási alapból 300 milliárd forintot költene a kormány egészségügyi bérfejlesztésre, figyelt fel rá a G7 a közzétett tervezetben. Ez az összeg szinte teljesen megegyezik azzal, amennyit idén bérrendezésre szánnak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) költségvetése szerint.

Tehát a tavaly ősszel nagy lelkesen bejelentett, a miniszterelnök által történelminek nevezett orvosbéremelést, valamint a háziorvosok, ápolók, fogorvosok és kollégáik bérrendezését is az uniós támogatásból finanszíroznák.

A béremelések az összes egészségügyi kiadás csaknem 20 százalékát teszik ki, ami azt jelenti, hogy a 2018-as 6,8 százalékhoz képest 2021-ben már 7,4 százalékot költ az állam egészségügyre GDP-arányosan. Az uniós átlag 9,9 százalék. 

A kormány a szakemberhiánnyal indokolja a pénz felhasználásának módját: 

„A betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma a külföldi lehetőségek és a magánellátás megerősödésének elszívó hatása, a pályát elhagyók nagy száma, illetve a pályát kevesebben választók miatt mostanra már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához.”

Tovább olvasom