Az orvosi kamara szerint mára már halaszthatatlanná vált a bérrendezés

Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a Magyar Orvosi Kamara elnöke Kincses Gyula, egy élhető, mindenki számára hozzáférhető és a fiatal szakemberek itthon maradását biztosító egészségügyi rendszer megalakítása érdekében.

2020. május 31. 07:35

Az orvosi kamara szerint mára már halaszthatatlanná vált a bérrendezés

„A koronavírus járvány ideje alatt a magyar orvostársadalom a saját és szeretteik életének kockáztatásával, erőn felül helytállt, ugyanakkor a járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása mára halaszthatatlanná vált.” – áll a levélben.

A kamara szerint „szilárd alapokon nyugvó, ugyanakkor rugalmas és hatékony közszolgáltató egészségügy nélkül az ország társadalma és gazdasága rövid időn belül súlyos károkat szenvedhet.”

A kamara szükségesnek tartja a bérrendezést, mivel „a magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább –a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó– 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni.”

Amennyiben nem történik meg a bérrendezés, akkor a szakmai szervezet szerint nem állítható meg az orvosok elvándorlása, nem garantálható az egészségügyi közellátás működése, a járvány elleni hatékony védekezés és nem számolható fel a hálapénz-rendszer (korrupciós kockázat)

Tavasszal a Magyar Orvosi Kamara által készített bértáblát tárgyalási alapként az EMMI befogadta, azonban a tárgyalások a járványügyi védekezésre való koncentrálás érdekében félbeszakadtak, és ennek újraindítását eredménytelenül kérték az orvosok.

A kamara levelében hangsúlyozta „a bérrendezés halaszthatatlanná vált. A fáradt, végletekig túlterhelt  orvostársadalomból a hivatására koncentráló nemzeti erőforrást kell alkotnia az ország vezetésének. Ennek első eszköze a javasolt bértábla bevezetése.”

„Az egészségügyi dolgozók bizonyítottak a kórházakban, a társadalom pedig egy emberként tapsolt munkájuk elismeréseként. Miniszterelnök Úr, most az Önök kezében van a változtatás lehetősége: egy élhető, mindenki számára hozzáférhető és a fiatal szakemberek itthon maradását biztosító egészségügyi rendszer életre hívása.” – zárta levelét Kincses Gyula, aki arra kérte Orbán Viktort, hogy „mielőbb ossza meg az orvostársadalommal, milyen mértékű orvosi béremelést tervez a Kormány a 2021-es évben.”