Az orvosi kamara is válaszokat vár az egyetemek alapítványi átalakításával kapcsolatban

A vidéki orvosi egyetemek, köztük a Szegedi Tudományegyetem tervezett alapítványi átalakításával kapcsolatban egyre több a megválaszolatlan kérdés. Az intézményvezetők és a kormány is hallgat a részletekről, ezt most a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is megelégelte, ezért levelet írtak Gulyás Gergelynek.

2021. január 22. 17:21

Az orvosi kamara is válaszokat vár az egyetemek alapítványi átalakításával kapcsolatban

A MOK arra keresi a választ, hogyan érinti az átalakítás az egyetemi klinikák dolgozóinak jogviszonyát. Ha ugyanis ezek az intézmények alapítványi fenntartásba kerülnek, akkor a dolgozóik is kikerülnek az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatálya alól, ami miatt lehetséges, hogy nem jár majd nekik az egészségügyi törvényben garantált bér.

A kamara másik kérdése az egyetemi klinikák sorsára vonatkozik. Mint írják, a minőségi orvosképzés elengedhetetlen feltétele, hogy az egyetemek és a klinikák ne legyenek szétválasztva, amivel korábban a kormány is egyet értett. Ezzel kapcsolatban azonban meglehetősen zavaros a kormányzati kommunikáció. Kásler Miklós január 7-én azt nyilatkozta, hogy a vidéki egyetemi klinikai központok az Emberi Erőforrások Minisztériumának fenntartásába kerültek. Ehhez képest Gulyás Gergely a január 21-i kormányinfó úgy nyilatkozott, a klinikák részei maradtak az egyetemeknek, de részei maradtak az egészségügyi ellátórendszernek is – írja a MOK.

A levél három konkrét kérdéssel zárul:

1. Az alapítványi formára történő átalakítás érinti-e az egyetemi klinikák dolgozóinak jogviszonyváltását, azaz az alapítványi egyetemek egészségügyi dolgozói az Esztjv. alá fognak-e tartozni?

2. Az egyetemi klinikák, centrumok leválnak-e az egyetemekről és EMMI fenntartásúvá válnak, vagy továbbra is az egyetemek részeként funkcionálnak?

3. Várható-e az egyetemi oktatók, orvosok tekintetében a Palkovics miniszter úr által felvetett kettős jogviszony feltételeinek a kidolgozása, garantálása?

A lentebb olvasható levelet a kamara Gulyás Gergelyen kívül Pintér Sándor és Kásler Miklós miniszterek részére is elküldte.

A kormányzati fejetlenség nehezíti a tájékozódást

Hasonló kérdésekkel fordult az innovációs és az emberi erőforrás miniszterekhez a múlt héten Mihálik Edvin szegedi önkormányzati képviselő is. Meglepő módon Kásler Miklós pénteki válaszlevelében azt közölte, nem tud tájékoztatást adni, mert nem illetékes az egyetemi klinikák sorsában, jövőjében, esetleges alapítványi átalakításában.

Címlapon

mutasd mind