Az országgyűlési képviselők fizetése és költségtérítése is százezrekkel nő márciustól

Orbán Viktoré például plusz 857 ezer forinttal.
Kékes Viktória

2023. január 18. 18:37


        Az országgyűlési képviselők fizetése és költségtérítése is százezrekkel nő márciustól

Miközben a tanárok hiába küzdenek a tisztességes bérért, az infláció alatti mértékben emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, a nyugdíjemelés pedig semmire nem elég, a parlamenti képviselőknek nincs miért aggódniuk. 

 

Esetükben ugyanis automatikusan jár a fizetésemelés. 

 

Erről négy évvel ezelőtt ők maguk gondoskodtak, amikor egy olyan törvénymódosítást fogadtak el, amely alapján alapfizetésüket az előző évi átlagbér háromszorosában határozták meg.

 

2022-ben a KSH és a GKI szerint is 17,7–17,8 százalék körül növekedtek a bérek Magyarországon, ami az rtl.hu számításai szerint azt jelenti, hogy 

 

az idei 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér 2023 márciusától körülbelül bruttó 1 millió 549 ezer forintra nő.

 

Jövőre tehát a parlamenti képviselők legalább 230 ezer forintos fizetésemelésre számíthatnak, a többségnél viszont még nagyobb mértékben nőnek a juttatások a bizottsági tagságok, valamint az egyéb tisztségek után járó pluszpénzek miatt.

 

Orbán Viktor – szintén egy törvénymódosításnak köszönhetően – június óta 4,8 milliót keres havonta. A miniszterelnök fizetése tehát – 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva – a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet, ami bruttó 857 ezer forintos fizetésemelésnek felelne meg.

 

Ne feledjük: januártól az átlagos nyugdíj összege 27 ezer forinttal 207 ezer forintra nő, míg a bruttó minimálbér 32 ezer forinttal 232 ezer forintra emelkedik. 

 

Az átlagnyugdíjhoz képest tehát több mint harmincszoros az emelkedés, míg a minimálbérhez képest több mint huszonötszörös.

 

Ha ez nem lenne elég, a fizetéssel párhuzamosan a parlamenti képviselőknek járó költségtérítés összege is nő. A Blikk számításai szerint a jelenlegi 461 ezer forintos havi lakásbérlet felső határa 539 ezer forintra nőhet, míg a most 921 ezer forintban maximalizált irodai bérleti díj jóval egymillió forint fölé kúszhat. A lap átfutotta a parlamenti honlapra feltett több száz szerződést, s bár nagy a szórás, kijelenthető, hogy 

 

a képviselők jelentős hányada a lakás- és irodabérleteknél igyekezett elmenni a plafonig, vagyis közel a maximális pénzért bérelnek ingatlant. 

 

Ilyen például Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, akinek budapesti irodája az egyik legfényűzőbb lehet: 169 négyzetméterért havi 847 ezer forint szerepel a szerződésben. De Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció képviselője sem panaszkodhat: neki 779 ezerért bérel az Országgyűlés Hivatala egy Teréz körúti irodát.

 

Mihálffy Bélának Szegeden két irodát is bérel az OGYH:

  • egy 292 négyzetméteres irodát havi 596 ezerért a Szentháromság utcában,
  • és egy jóval szerényebb, 31 négyzetméterest a Rákóczki téren havi 120 ezerért.

Ezen felül egy lakást is bérelnek a szegedi képviselőnek Budapesten havi 350 ezerért. 

 

Szabó Sándornak egy 67 négyzetméteres lakást bérel az Országgyűlés Hivatala 390 ezer forintért. A szóban forgó bérleményt alvásra és munkavégzésre használja:

 

„Parlamenti jegyző tisztségem van és rendszerint egy-egy parlamenti ülésnap befejező jegyzője vagyok. Ez azt jelenti, hogy rendszerint este 22, 23, vagy akár éjfélkor van vége a parlamenti ülésnek. Ilyenkor már nem indulok vissza Szegedre, ott alszom Budapesten, mert kellőképpen fáradt vagyok ahhoz, hogy autót vezessek”.

 

Szabó szerint más képviselők szállodai szolgáltatást vesznek igénybe ilyenkor, ami esetében drágább lenne a használatot és költségeket figyelembevéve.