Az oroszok tovább rombolják Ukrajna infrastruktúráját, hamarosan indulhat Luhanszk felszabadítása

Ez történt az orosz-ukrán háborúban a hét utolsó napján.
Vass Imre

2022. október 23. 21:10

Az oroszok tovább rombolják Ukrajna infrastruktúráját, hamarosan indulhat Luhanszk felszabadítása

Jermak: Oroszország csak az erőszak nyelvén ért

Az Oroszországhoz intézett felszólítás, hogy vonja ki csapatait a zaporizzsjai atomerőműből, nem elég, fegyverekre és szankciókra van szükség, mert Moszkva csak az erőszak nyelvén ért - jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

 

A tisztségviselő arra reagált, hogy a héten a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7-ek felszólították Oroszországot: haladéktalanul adja vissza Ukrajnának a zaporizzsjai atomerőmű feletti teljes irányítást, és vonja ki csapatait a létesítményből. Jermak szerint az Ukrajna elleni orosz háború azt bizonyítja, hogy az ellenség az ukrán fegyveres erők nyomására visszavonul, gazdasága pedig a rendszerszintű szankciók miatt tönkremegy. Hangsúlyozta, hogy „több eltökéltségre van szükség az ellenség közös legyőzéséhez”, mert különben semmi sem állítja meg a „terroristákat”.

 

Orosz helikopterekhez szállítottak alkatrészeket, letartóztatták őket

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vasárnap őrizetbe vette Vjacseszlav Bohuszlajevet, a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalatának, a Motor Szicsnek a tiszteletbeli elnökét, volt parlamenti képviselőt, és a vállalat külgazdasági osztályvezetőjét. Azzal gyanúsították meg őket, hogy illegálisan szállítottak katonai célú alkatrészeket az orosz légierő gépeihez. Ukrajnában lelőtt több orosz helikopterben találtak ugyanis a Motor Szics által gyártott hajtóművet - derült ki a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagokból.

 

ORFK: több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 6014-en léptek be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6489-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 206 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 33-an - köztük 12 gyermek - érkeztek Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

 

Kárpátaljai magyar katonák is részt vesznek a harkivi régió felszabadításában

Miközben a magyar miniszterelnök Brüsszel ellen harcol október 23-án, ukrajnai magyar katonák az oroszokkal háborúznak.

Október 23-án lyukas magyar zászlóval adta hírül Fedir Sándor, hogy felszabadítottak több falut és települést Harkiv közelében. 

 

„A harcosoknak abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy több települést felszabadíthattak, különös tekintettel arra, hogy az ukrán-orosz határ közelében fekvő Ambarne faluba elsőként behatoló magyar nemzetiségűek voltak Laci, Áron, Bars hívójelekkel. A magyarok voltak az ukrán fegyveres erők első katonái, akik felszabadították és megtisztították ezt a települést az ellenségtől. Dicsőség Ukrajnának!”

 

Fedir Sándor ismert figura Kárpátalján, az Ungvári Nemzeti Egyetem oktatója, professzor, turisztikai szakértő.

 

Az oroszok tovább rombolják Ukrajna infrastruktúráját és lakóházait

Az orosz erők Dél-Ukrajnában Mikolajivot, délkeleten Zaporizzsját, valamint Dnyipropetrovszk megyét támadták meg iráni gyártmányú harci drónokkal, az északkeleti országrészben lévő Szumi megyét pedig Grad sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel lőtték - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolóiból készített vasárnapi összefoglalójában.

 

Mikolajiv megyét vasárnapra virradóan támadták meg az orosz erők iráni drónokkal, a megyeközpontot pedig rakétákkal lőtték. Utóbbi támadásban a legfrissebb információk szerint eltaláltak egy ötemeletes lakóépületet, és a mellette álló tízemeletes ház is megrongálódott. Az eddigi információk szerint hárman sebesültek meg. Találat ért egy raktárépületet is, onnan egy helyi lakost szállítottak sebesüléssel kórházba.

 

Harkiv megye orosz megszállás alól felszabadított településeit is változatlanul ágyúzzák az orosz csapatok, elsősorban infrastrukturális létesítményeket támadnak. Szombaton egy helyi lakost szállítottak sebesüléssel kórházba. Rakétacsapás érte Halicinove térségét is, ahol ketten sebesültek meg -számolt be az Ukrajinszka Pravda alapján az MTI.

 

A Donyec-medencében is folytatódnak a heves harcok. Luhanszk megyében főként a frontvonal mentén súlyos a helyzet. Az orosz erők az elmúlt napban 23-szor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. Az ukrán légierő 17 csapást hajtott végre. Megerősített információk szerint találatot kapott az orosz hadsereg 15 haditechnikai és fegyverzetkoncentrációs területe, valamint légvédelmi rakétarendszereinek két állása.

 

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy az utóbbi egy napban az orosz támadásokban két civil halt meg a régióban, és kilencen megsebesültek. Az ukrán hatóságok a felszabadított településeken négy helybeli holttestére találtak rá.

 

Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került Enerhodar polgármestere arról számolt be, hogy tüzérségi lövedék csapódott be a város egyik szállodájába, amelyben gyakran tartózkodtak orosz katonák. Az épületben súlyos kár keletkezett, de egyelőre nem tudni, hogy sebesülés történt-e.

 

 

A Momentum „véres kezekkel” teli lepedővel tiltakozott az orosz nagykövetségnél

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint  "Orbán Viktor kebelbarátjának", Vlagyimir Putyinnak a kezéhez vér tapad, az orosz elnök "vérrel borítja be Ukrajna földjét, vérrel borítja be a szomszédunkat".

 

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke hangsúlyozta: október 23-a az a nap, amikor ki kell mondani az igazságot. Az igazság pedig az, hogy „Orbán Viktor kebelbarátjának”, Vlagyimir Putyinnak a kezéhez vér tapad. Hogy az orosz elnök „vérrel borítja be Ukrajna földjét, vérrel borítja be a szomszédunkat” – folytatta.

 

Azt mondta: „október 23-án arra emlékezünk, hogy a szovjet-orosz birodalom miképp fojtotta vérbe a magyar forradalmat is”. Arra, hogy a szovjet birodalom leszámolt azokkal az emberekkel – nőkkel és férfiakkal, fiatalokkal és idősekkel, munkásokkal és értelmiségiekkel –, akik egymásra találtak a kommunizmus hazugságainak elutasításában, tette hozzá.

 

Kiemelte: a Szovjetunió 1956-ban a magyar néptől, Oroszország pedig most az ukrán néptől akarja erőszakkal elvenni a független létezést, az önrendelkezést. Szerinte ezt az igazságot akarja elhazudni nemcsak az orosz vezetés, de a magyar kormány is. 

 

Gelencsér Ferenc az orosz nagykövetség előtt tartotta meg beszédét, a végén pedig véres kezeket mintázó fehér lepedőt feszített ki a követség kerítésére, majd odajöttek a rendőrök és felszólították, hogy a kerítésre semmit ne tegyen ki.

 

Rövidesen indulhat a Luhanszk felszabadítása, ez azonban nem lesz egyszerű

Ukrajna lendületes ellentámadást folytatott az elmúlt hetek során az északkeleti fronton, amelynek keretében Harkov nagy részét és Donyeck megye egy részét sikerült felszabadítani a megszállás alól.

 

Értelemszerű következő lépés lehet Luhanszk megye felszabadítása, amely teljes egészében az orosz hadsereg megszállása alatt áll jelenleg, miután nyáron sikerült bevenniük Szeverodonyecket és Liszicsanszkot is.

 

A brit védelmi minisztérium hírszerzése is jelezte, hogy vélhetően be fogják indítani az ukránok az ellentámadást rövidesen, ez azonban egyáltalán nem lesz egyszerű feladat és nagy az esélye, hogy első körben ez nem is lesz sikeres.

 

A védelmi minisztérium beszámolója szerint Oroszország nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy radikálisan megerősítsék a védelmi vonalaikat Luhanszk megye területén, amely meglátásuk szerint elegendő lehet arra, hogy a gyors ellentámadást is megfékezzék.

 

A hírszerzés egyébként arról is beszámolt, hogy a Wagner-csoport nevű zsoldoshadsereg tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin felel Luhanszk megerősítéséért, a mérnökcsapatával kiterjedt védelmi vonalat kezdtek kialakítani.

 

Különböző műholdas felvételekből például látszik, hogy Kreminna környékén páncéltörő védelmi vonalat alakítottak ki, valamint kiterjedt árokrendszert. A brit védelmi tárca megjegyezte, hogy Prigozsin állítása alapján a Sziverszkij Donyeck folyó is része lehet a védelmi vonalnak.

 

Nehéz pontosan megmondani, mi zajlik jelenleg Luhanszk megyében, mivel az oroszok szoros megszállás alatt tartják a területet. A megye nagyobb városait gyakorlatilag rommá lőtték, amely megszokott orosz taktika.