Az oroszok szerint ők csak hadihajót és hadianyagraktárt semmisítettek meg az odesszai kikötőre mért csapással

Így áll a helyzet a háború 151. napján, vasárnap.
Cservenák Zoltán

2022. július 24. 23:01

Az oroszok szerint ők csak hadihajót és hadianyagraktárt semmisítettek meg az odesszai kikötőre mért csapással


Az ukrán védelmi minisztérium szombaton arra szólította fel a polgárokat Enerhodarban, az Oroszország által elfoglalt kulcsfontosságú területen, hogy fedjék fel, hol vannak orosz csapatok, és a helyi lakosság közül kik működnek együtt a megszálló hatóságokkal. 

 

„Kérjük, sürgősen közölje velünk a megszálló csapatok bázisainak pontos helyét és lakcímét… és a parancsnoki állomány lakhelyét” 

 

– írják, hozzátéve, hogy várják a pontos koordinátákat is.

 

Ukrajna: az oroszok 170 ukránt tartanak fogva Zaporizzsja környékén

Zaporizzsja kormányzója közölte, hogy Oroszország 170 embert tart fogva Zaporizzsja megyében – írja a Kyiv Independent. Olekszandr Sztarukh kormányzó szerint az orosz erők legalább 415 embert raboltak el a déli régióban a február 24-i megszállás kezdete óta, és legalább 170 személyt továbbra is fogságban tartanak. 

 

Moszkva: hadihajót és hadianyagraktárt semmisített meg az odesszai kikötőre mért csapás

Egy dokkban álló ukrán hadihajót és egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétákat tároló raktárt semmisített meg az odesszai kikötő hajójavító üzemére Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel mért csapás – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
 

 A tábornok megjegyezte, hogy a szombaton végrehajtott támadás üzemképtelenné tette az ukrán haditengerészet hajójavító és korszerűsítő vállalatának kapacitásait.

 

Elítélték az Odesszai rakétatámadást az amerikaiak

Az amerikai külügyminiszter elítélte az Odessza elleni orosz támadást, azzal vádolva Oroszországot, hogy tovább mélyíti a globális élelmiszerhiányt. Az oroszok ugyanis az odesszai kikötőt bombázták, ahonnan a megállapodás szerint az ukrán gabonát hajón elszállítanák. A Twitteren közzétett nyilatkozatában Anthony Blinken azt írta: 

 

„Az Egyesült Államok határozottan elítéli Oroszország odesszai kikötője elleni mai támadását. Ez aláássa azt az erőfeszítést, hogy élelmiszert szállítsanak az éhezőknek, és aláássa annak hitelességét, hogy Oroszország vállalta a tegnap lezárt megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán exportot.” 

 

 

3,7 milliónyian menekültstátuszban

Eddig 3,7 millió ukrán menekült kapott ideiglenes védelmi státuszt az Európai Unióban. Pénteken közzétett új jelentésében az az ENSZ arra hivatkozott, hogy 3,7 millió ukrán regisztrált ideiglenes védelemre vagy hasonló nemzeti védelemre Európában. 

 

Orosz lőszerraktárat találhattak el az ukránok Donbászban

Videók kerültek elő egy erőteljes robbanásról, ami szombaton történt az oroszok által megszállt Horlivka területén, a Donyeck megyében – írja az Euromaidan. A jelentések azt állítják, hogy az ukrán fegyveres erők eltaláltak egy orosz lőszerraktárt. Az ukrán Biztonsági Tanács volt titkárhelyettesét hazaárulással gyanúsítják – írja a Kyiv Independent.

 

Németország visszatart egy fegyverszállítmányt

Németország elhalasztotta a védelmi fegyverek szállítását Ukrajnába. Névtelen ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy Ukrajna tizenegy IRIS-T légirakéta-védelmi rendszerre vonatkozó kérelmét jelenleg a német hatóságok visszatartják.