Az oroszok már a Pinceszínházban vannak: új Csehov-bemutató pénteken

Ismét orosz szerző bemutatójával folytatódik a Pinceszínház idei évada. A novemberi Tolsztoj-premier után holnap, pénteken este mutatják be Csehov egy kevésbé ismert darabját, A manó című kétrészes vígjátékot Gulyás Hermann Sándor rendezésében.
Rafai Gábor

2021. december 09. 14:02

Az oroszok már a Pinceszínházban vannak: új Csehov-bemutató pénteken

December 10-én, pénteken este fél 8-tól láthatja először a szegedi közönség Anton Pavlovics Csehov darabját, a Manót. Rendezője az az a Gulyás Hermann Sándor., aki színművészként Az özvegy Karnyóné és a Játék a kastélyban előadásokból már ismerős a Pinceszínház nézőinek, ám rendezőként most először mutatkozik be Szegeden.

 

A Ványa bácsi előtanulmányaként is ismert vígjáték egy hamisítatlan történet az orosz vidékről – álmokkal és szenvedélyekkel, haraggal és kibéküléssel, egymás után ürülő vodkás és földre zuhanó lekváros üvegekkel, holdas tavakkal és végtelen erdőkkel.  

 

A darab története szerint él egy kissé furcsa képletű család: egy hajdani sikerein rágódó professzor veszedelmesen vonzó feleségével, különcködően romantikus lányával, és egy jobb sorsra hivatott, épp az ő nimbusza és hitvese után sóvárgó agglegény nagybácsival. 

Fotók: Szegedi Pinceszínház/Menyhárt Luca

Aztán ott vannak még az állandó szomszédok, barátok és vetélytársak, szeretők és üzletfelek; mindezen érzelmi, szellemi, anyagi és testi forrongás gyújtópontjában pedig maga a Manó, Mihail Lvovics Hruscsov, az orvos, aki olykor nevetséges elszántsággal küzd a természet, az élővilág – vagyis az ember – megmentéséért, s közben szinte észre sem veszi, micsoda hatást tesz unatkozó környezetére.

 

Az előadásban feltűnnek a Pinceszínház megszokott alkotói: Balog József, Gerner Csaba, Kancsár Orsolya, Varga Bálint, valamint csatlakoznak hozzájuk újabb fiatal vendégművészek is, mint Kátai Kamilla és Kátai Norbert, Magyar Bernadett és Pásztor Máté.  

 

A darabot a tavalyi csonka évadban próbálta először a társulat, de a járványveszély miatt akkor nem tudták bemutatni. Októberben ismét megpróbálták műsorra tűzni, de a premier akkor a címszereplő, Pásztor Máté váratlan megbetegedése miatt maradt el, végül így csúszott az év végére.

Szereplők

Szerebrjakov, Alekszandr Vlagyimirovics, nyugalmazott egyetemi tanár: Balog József
Jelena Andrejevna, a felesége: Kancsár Orsolya
Szofja Alekszandrovna (Szonya), az első házasságából származó leánya: Kátai Kamilla
Jegor Petrovocs (Georges), Szonya nagybátyja: Tapasztó Ernő
Zsoltuhin, Leonyid Sztyepanovics, félbemaradt fiatal mérnök: Kátai Norbert
Julja Sztyepanovna, Zsoltuhin húga: Magyar Bernadett
Fjodor Ivanovics, földbirtokos: Gerner Csaba
Mihail Lvovics (Manó), földbirtokos, diplomás orvos: Pásztor Máté
Ilja Iljics (Ostya), malomtulajdonos: Varga Bálint

 

Alkotók

Rendező: Gulyás Hermann Sándor
Szcenikus: Balog Arnold
Rendezőasszisztens: Hadas-Gábor Zsófia
 

Bemutató december 10., péntek 19 óra 30 perc.