Az oroszok katonai segítséget kértek Kínától, létrejött a Putyin által vágyott szárazföldi összeköttetés Krím és a szakadár Donbász régió között

Oroszország fegyvereket, köztük harci drónokat kér Kínától. Az amerikaik úgy reagáltak, következményei lesznek, ha Kína segít. Az orosz állami hírügynökség szerint a Krím és a Donbász közötti összeköttetés útjában lévő Mariupol bár még ukrán kézen van, az orosz ostromgyűrűbe zárt város és a beszorult ukrán harcoló alakulatok nem tudják elzárni egymástól a szakadárokat a krímiektől.
Cservenák Zoltán

2022. március 14. 09:20

Az oroszok katonai segítséget kértek Kínától, létrejött a Putyin által vágyott szárazföldi összeköttetés Krím és a szakadár Donbász régió között

Így áll a háború hétfő reggel

Orosz légicsapások értek egy katonai bázist a nyugat-ukrajnai Lviv város közelében, mintegy 17 kilométerre a lengyel határtól. Harmincöt ember meghalt, több mint 130-an megsebesültek. Az ukrán kormány közleménye szerint több mint 30 rakétát lőttek ki harci repülőgépekről a Fekete- és Azovi-tenger felett.

 

Oroszország gazdasági és katonai támogatást kért Kínától Ukrajnában, beleértve a drónokat is – közölte vasárnap két amerikai tisztviselő. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan kijelentette, hogy a fejlemény „aggodalomra ad okot”, és az Egyesült Államok világossá tette Peking számára, hogy „abszolút következményei lesznek”, ha kína megsegíti az oroszokat. Sullivan hétfőn találkozik kínai kollégáival Rómában, hogy megbeszéléseket folytassanak.

 

Találat ért egy kijevi lakóházat, halottak is vannak

Lövedék csapódott egy kijevi lakóépületbe hétfőre virradóan, legkevesebb két ember meghalt és heten megsebesültek – jelentette az ukrán televízió az ország belügyminisztériumára hivatkozva
 

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közölte, hogy a sebesülteket kórházba vitték. A támadás a város északi részén lévő Obolony kerületet érte. A kijevi városvezetőség azt közölte, hogy a tűzoltóság a helyszínen van, a kilencemeletes épületből mintegy 70 embert menekítettek ki, a tüzet pedig sikerült eloltani. A katasztrófavédelem túlélők után kutat. A NEXTA fehérorosz ellenzéki hírportál Twitteren arról adott hírt, hogy az épület félig összeomlott.
 

Megható segítség Írországból

Lesia Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő egy levelet tett közzé, amiben egy 8 éves írországi gyerek küldött támogatást Ukrajnának. Amennyiben igazi a levél, Iris Limerickben él, sajnálkozik a háború miatt, és reméli, hogy mindenki túléli. Elküldte az összes pénzét Ukrajnának.

 

Az oroszok szerint van összeköttetésük Krímmel

Stratégiai szárazföldi folyosó létesült Krím és Donbász között – írja a CNN a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségre alapozva. A CBB hozzáteszi, hogy egyelőre nem tudták ellenőrizni az állítás valóságtartalmát, így azt mások nem erősítették meg.

 

Az orosz hírügynökség egyébként a krími miniszterelnök-helyettest, Georgij Muradovot idézi, aki azt mondta, a folyosó stratégiai útvonalon köti össze a Krímet Mariupollal, amit jelenleg orosz és oroszok által támogatott szeparatista csapatok vesznek körül. A szárazföldi folyosó lehetővé tenné, hogy a Krím-félszigeten lévő csapatok egyesítsék erőiket az oroszok által támogatott lázadókkal a magát függetlennek kikiáltó Donyecki Népköztársasággal, valamint az oroszok által támogatott erőknek hozzáférést biztosítanának az Azovi-tenger menti kulcsfontosságú kikötővárosokhoz.

 

2,5 millió menekült

Az orosz invázió kezdtete óta több mint 2,5 millió ukrajnai menekült el országából. Több mint 1,6 millió ukrajnai ment eddig Lengyelországba, 245 ezren érkeztek Magyarországra, több mint 195 ezren pedig Szlovákiába menekültek. Több mint 328 ezer ukrajnai menekült érkezett Moldovába, és több mint 173 ezren menekültek a szomszédos Romániába.

Folytatódnak az orosz–ukrán tárgyalások

Mikhailo Podoliak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren azt írta, a tárgyalások megállás nélkül zajlanak videokonferenciák formájában, a munkacsoportok folyamatosan működnek. Számos probléma állandó figyelmet igényel, március 14-én, hétfőn tárgyalási ülést tartanak az előzetes eredmények összegzésére.

 

 

Podoliak korábban Twitteren azt is írta, hogy Ukrajna „nem adja fel egyik pozícióját sem”, és nem hallgat az orosz „ultimátumokra”. Podoliak szerint Ukrajna követelései a háború befejezése és az orosz csapatok kivonása az országból. A Twitteren közzétett videóban Podoliak azt mondta, hogy Oroszország „sokkal érzékenyebbé vált az ukrán álláspontra”, és „konstruktív beszélgetésbe kezdett”.

 

Az ukránok abban bíznak, hogy tárgyalások megnyitják az utat a civilek evakuálásához, különösen az oroszok által bombázott területekről, például az ostromlott Mariupol városáról. A város önkormányzata vasárnap megerősítette, hogy a humanitárius segélyszállítmány nem érkezett meg, a csapdába esett lakosoknak viszont segítségre van szükségük.

 

A Vöröskereszt azt közölte, több százezer ember szembesül az alapvető szükségleti cikkek, például élelmiszer, víz és gyógyszerek hiányával Mariupolban, sokan pedig fűtetlen pincékben húzódnak meg.

 

Szervezik Zelenszkij és Putyin találkozóját

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi Facebook-videóbeszédében kijelentette, hogy csapata folytatja a diplomáciai tárgyalásokat Oroszországgal annak érdekében, hogy találkozót szervezzenek közte és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.

 

Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy szerint csak idő kérdése, mikor zuhannak le az orosz rakéták a NATO területére. Az ukrán elnök megismételte a szövetséghez intézett felhívását, miszerint zárja le az eget országa felett.