Az orosz köztévében már ukránok bombázzák mariupolt, Ukrajna napi 500–500 Javelin- és Stringer-rakétát kér az Egyesült Államoktól

Lassan észak-koreai állami média szintjére süllyed az orosz közmédia. Észak-Koreában 2012-ben beszámoltak róla, hogy a csapatuk megnyerte a labdarúgó világbajnokságot, az orosz tévében pedig azt magyarázták, hogy a nacionalista ukránok saját városaikat lövik. Az ukránok visszafoglalhatják a Kijev melletti Irpinyt.
Cservenák Zoltán

2022. március 24. 23:48

Az orosz köztévében már ukránok bombázzák mariupolt, Ukrajna napi 500–500 Javelin- és Stringer-rakétát kér az Egyesült Államoktól

Drónfelvételeket mutattak az orosz tévék az ostromlott Mariupolból, de ahelyett, hogy arról számoltak volna be, hogy az épületeket a hetekig tartó orosz bombázások és rakétatámadások lerombolták, az orosz Channel One azt állította, hogy az ukrán „nacionalisták megpróbálják a földdel egyenlővé tenni” a várost 

 

– írja a BBC. A tévétársaságban, ami a legnagyobb lefedettségű Oroszországban, az állam 51 százalékos, tehát többségi tulajdonos.

 

Orosz tisztviselők és média folyamatosan azt állítják, hogy az ukrán erők támadásokat hajtanak végre saját városaik ellen. A hónap elején az orosz tévé azt hangoztatta, hogy Ukrajna ágyúzta az északkeleti Harkiv városát, hogy felkorbácsolja az oroszellenes indulatokat.

 

Mariupol lassan az oroszoké

 

Mintegy 2700 ember hagyhatta el ma az ostromlott és lerombolt Mariupol városát – közölte Ukrajna miniszterelnök-helyettese. Irina Verescsuk azzal vádolta Oroszországot, hogy az elmúlt három napban blokkolta a városba érkező humanitárius segélyszállítmányokat. Az Egészségügyi Világszervezet azt is közölte, hogy nem tudta elérni Mariupolt. Oroszország átvette az irányítást a város egyes részein. Az egyik ilyen területen a Reuters városi híradása szerint több száz lakost vittek el a menedékhelyükről. 

 

Az ukrán vezetés szerint az oroszok eddig 400 ezer ukrajnait vittek Oroszországba, Mariupolban 100 ezer civil lehet még.

 

Heves harcok Kijevnél

 

Csütörtökön Kijev környékén heves harcok dúltak a CNN szerint. Úgy tűnik, hogy az ukrán erők visszafoglalták a fővárostól keletre eső területeket – írja az amerikai hírcsatorna a honlapján. Lukjanovában egy ukrán katona arról beszélt, hogy 

 

„a hadművelet befejeződött, abszolút sikerrel, kiütöttük az ellenséget”. 

 

A katona hozzátette, hogy három orosz harckocsi és kilenc gyalogsági harcjármű megsemmisült, és 

 

az ukrán csapatok a közeli Peremoha faluban és a térség más településein igyekeznek bekeríteni az orosz egységeket.

 

 

Irpinyben húzódik a kijevi front

 

Az ukrán erők Irpinyt próbálják visszafoglalni. Irpin polgármestere, Olekszandr Markushin csütörtökön azt mondta a CNN-nek, hogy a város heves rakétatűz alá került. „Most Irpinben nagy harc folyik az ukrán és az orosz hadsereg között. Nagyon veszélyes itt lenni” - fogalmazott a polgármester, hozzátette: a város 80 százaléka az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt áll, de az oroszok GRAD rakétarendszereket használtak a város ellen.

 

 

Rakétákat kérnek az ukránok

 

Ukrajnának napi 500 Javelinre és 500 Stingerre van szüksége 

 

– erről tájékoztatta az ukrán hadvezetés az Egyesült Államokat a CNN forrása szerint. A CNN-nek eljuttatott dokumentum szerint Ukrajna az elmúlt napokban frissítette az amerikai kormánynak küldött kívánságlistáját, ami a korábban kértnél jóval több légvédelmi és páncéltörő rakétát tartalmaz. 

 

Március 7-ig, kevesebb az Egyesült Államok és a NATO-tagországok mintegy 17 ezer páncéltörő rakétát és 2000 légvédelmi rakétát küldtek Ukrajnába. 

 

Azóta a NATO-országok, köztük az Egyesült Államok is folyamatosan szállítják a fegyvereket és felszereléseket, még akkor is, ha Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy célba veszi a szállítmányokat.  

 

A február végén jóváhagyott, 350 millió dollár értékű biztonsági segély utolsó csomagja a napokban érkezett meg Ukrajnába – mondta egy magas rangú védelmi tisztviselő –, míg a következő két, összesen 1 milliárd dolláros csomag szállítása már megkezdődött.

 

 

Biden beszél Kínáról a NATO-vezetőkkel

 

Egy riporter megkérdezte Bident a NATO-csúcson, hogy bízik-e Kínában. „Igen” – válaszolta Biden, mielőtt hozzátette: „Töltöttem egy kis időt Hszi Csin-pinggel, és remélem, lesz alkalmunk megvitatni Kínát.” 

 

Biden azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok és Európa egysége „az egyetlen legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy megállítsuk ezt a fickót, akiről úgy gondoljuk, hogy  már elkövetett háborús bűnöket” – utalt Vlagyimir Putyinra az Egyesült Államok elnöke.

 

Zelenszkij a G7-eknek: békefenntartók nagy csoportjává válhatnának

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön videokonferencián fordult a G7-országokhoz, és azt mondta nekik, hogy a szankciók fokozásával és az U-24 nevű új egyesület létrehozásával a békefenntartók „nagy csoportja” alakulhat.

 

„A G7-es csoportot nemcsak nagy hetekké, hanem békefenntartók nagy csoportjává tehetjük. Mire van szükségünk? Minden héten fokoznunk kell az orosz agresszió elleni szankciókat, amíg az véget nem ér és a béke helyreáll” 

 

– mondta Zelenszkij a G7-országoknak.