Az olvasás mellett a zenét is szereti az idei könyvkirály

Örökös könyvkirályt is választottak a könyvbirodalom idei uralkodója mellé. A városháza dísztermében az idén tizenkettedik alkalommal díjazták a legtöbb könyvet elolvasó szegedi általános iskolásokat.

2018. június 08. 18:41

A Somogyi-könyvtár Könyvkirály olvasásnépszerűsítő játékának célja a gyermekek olvasáskultúrájának fejlesztése igényes művek ajánlásával. Minden év Ünnepi Könyvhetén az lesz a Könyvkirály, aki az ajánlott, korosztályonkénti bontásban található könyvek közül a legtöbbet elolvassa és a hozzátartozó feladatlapot a gyermekkönyvtárban vagy a fiókkönyvtárakban leadja. Számára és a legtöbbet elolvasóknak ünnepélyes birodalomalakítási és koronázási ceremóniát szerveznek. Könyvkirályt, Főkönyvhercegeket, Könyvhercegeket és birodalmi tagokat díjaztak az idén.

Az idén hatvannégy gyerek kapott meghívást az ünnepélyes ceremóniára. Közülük harmincketten a Könyves Birodalom tagjává váltak. Az idén először Örökös Könyvkirály címet is adományoztak. Az a Sebők Liliána Hajnalka kapta ezt a megtisztelő címet, aki három éven keresztül könyvkirályi magaslatokba jutott. A hetedikes kislány elmondta, hogy mindenféle könyvet szeret olvasni, de most elég kemény fejszébe vágta a fejszéjét, mert éppen Cervantes Don Quijote című művét olvassa. Egyébként, aki azt gondolja róla, hogy kizárólag a könyvek érdeklik, nagyon téved, ugyanis Liliána Hajnalka a Radnóti Miklós Gimnázium speciális matematika osztályába jár.

A játékban résztvevők által legtöbbször elolvasott könyvek

Bálint Ágnes: Mazsola – 24-szer
Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt – 19-szer
Majoros Nóra: 3×1 család – 19-szer
Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék – 18-szor
Václav Ctvrtek: Runcájsz – 17-szer
Gimesi Dóra: Csomótündér – 16-szor
Mosonyi Aliz: Az öreg kisasszony autósmeséi – 16-szor
Christine Nöstlinger: Frici a focipályán – 16-szor
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai – 15-ször
Bálint Ágnes: Foltoskönyökű – 15-ször

Az idei könyvkirály a nála jóval fiatalabb Manqarious Sarah lett. Ő a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájának negyedik osztályos tanulója. Ő sem válogat különösebben a stílusok között, és olvasási sebességére mi sem jellemzőbb, hogy már nem emlékszik arra, mi volt az idén a kötelező olvasmány, mert már rég átrágta magát rajta. Egyébként szerinte a kötelező olvasmányok nem is vastag könyvek, ő ezeknél jóval terjedelmesebb műveket szokott olvasni. Egyiptomi apukája anyanyelvén csak néhány szót tud, így kizárólag magyar nyelvű könyveket olvas. Ő is régi lakója a Könyves Birodalomnak, hiszen már az előző években itt volt, de a koronát csak most helyezték fel a fejére. Sarah egyébként az avatóünnepség elején csodás furulyajátékával kápráztatta el a közönséget, úgyhogy az ő életét sem csak a könyvek töltik ki.

A legfiatalabb résztvevő a rendezvényen még olvasni sem tud, de átvehette nővére elismerő oklevelét. Nózsi Ivett ugyanis osztálykiránduláson volt a péntek délutáni ünnepség ideje alatt, így kishúga ment ki a pódiumra a jutalomért. Anyukájuk elmondta, hogy Ivett egy év alatt mintegy hatvan könyvet olvas el, és ezt egyáltalán nem a verseny kedvéért, hanem pusztán kedvtelésből teszi. A hatodikos kislány jutalma, hogy immár harmadik éve tagja a Könyves Birodalomnak.

Az ünnepségen persze egyéb címek is gazdára leltek. A Főkönyvherceg a felsőtagozatosoknál Jenei Soma, míg az alsósoknál Kaposvári Tünde lett.

Főkönyvhercegeket is választottak. Ők a felsősöknél a következők: Sebők Violetta, Szabó Judit, Penczinger Nóra, Marton Kincső. Nyomasztó fölényben vannak a hölgyek az alsósoknál is, mivel itt a névsor a következő: Varga Vivien, Micsik Zazi, Böngyik Sára, és végül Hegedűs Fanni. A ceremónia végén csoportkép készült a Könyves Birodalom különböző rangú és rendű tagjairól.

Az Örökös Könyvkirály és a Könyvkirály„teljesítményei” egyformák

110 könyv elolvasása
16 ezer 13 oldal
157 centiméter magasságúak egymásra rakva
32 kilogramm

Könyvkirály által elolvasott néhány könyv
Anna Gavalda: 35 kiló remény
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Guus Kuijer: Polli. Mindörökké együtt
Timothée de Fombelle: Perle könyve
Scheer Katalin: Nefelé
Szabó Magda: Tündér Lala
Aytül Akal: Léggömbök a magasban
Fodor Veronika: Legendák a Pannónia gőzhajó fedélzetéről
Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány

Címlapon

mutasd mind