Az olcsó orosz gázról és uniós szankciókról is hazudott a Fidesz – Besenyei Zsolt jegyzete

Olyan ez, mint migránsozás, a nemváltó óvodások, vagy korábban a luxusbaloldal, az előre, nem hátra, a Magyarország jobban teljesít, meg a Fidesz megvédi a rezsicsökkentést. A magyar kormány közpénzből mindent feltesz egy kampányszlogenre, azt mantrázzák reggeltől estig hónapokon, esetleg éveken keresztül.
Besenyei Zsolt

2022. szeptember 22. 15:59

Az olcsó orosz gázról és uniós szankciókról is hazudott a Fidesz – Besenyei Zsolt jegyzete

Az közös bennük, hogy végtelenül leegyszerűsítők, nem bontják ki az igazság minden részletét. Valamint teljesen hamisak.

 

Most az az új mantra, hogy az inflációt, és benne főként az energiaár-emelkedést az Európai Unió Moszkva elleni energetikai szankciói okozzák. Továbbá, hogy a szankciók nem működnek, azokat el kell törölni, mert Európának jobban fájnak, mint Putyinnak.

 

Kell-e mondani, hogy ezekből semmi nem igaz?

 

A szankciók igenis fájnak Oroszországnak, máskülönben miért akarná azokat eltöröltetni:

  • csökken a GDP és az ipari termelés,
  • nő a technológiai elmaradás,
  • mélyponton a költségvetési bevétel.

 

Ez hosszútávon lenullázza Putyin nagyhatalmi illúzióit, és most az szinte mellékes is, hogy a háborúban pillanatnyilag szintén bukásra állnak.

 

Főleg nem igaz továbbá, hogy energiaár-emelkedést (különösen a földgázét) a szankciók okoznák. Különös tekintettel arra, hogy az orosz földgáz például nincs is uniós bojkott alatt. A kőolaj mondjuk igen, ennek ellenére az irányadó rotterdami tőzsdén az olaj ára jelenleg a háború előtti szinten áll. A földgáz szeptember 22-én 190 euró/MWh áron kapható, ami a tavaly karácsonyi, azaz szintén a háború előtti szint. A gázár már előző év nyarán emelkedésbe kezdett, októberében átlépte a 100 eurót, december végére pedig csaknem elérte a 200-at is. Mindezt úgy, hogy hónapokra voltunk akkor még Putyin bukott ukrajnai inváziójától.

 

Érdemes itt némi kitérőt tenni. A Fidesz azzal vádolta az ellenzéket a választási kampányban, hogy el akarná törölni az úgynevezett rezsicsökkentést. Miközben Márki-Zay épp az ellenkezőjét állította: ők nem akarják eltörölni, de a Fidesz el fogja.

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének inkriminált mondatai a Partizánban 2021.november 14-én ezek voltak:

 

„Nem változott az álláspontom, de soha nem mondtam eddig sem, hogy a rezsicsökkentést bárki meg akarná szüntetni vagy fel akarná forgatni, a Fidesz saját maga valószínűleg rákényszerül erre, mert ez teljesen tarthatatlan.”

 

Ezt Márki-Zay még 2021. október–novemberi 100 euró fölötti ár ismeretében mondta, nem is tudva, hogy karácsonyra 180 euró/MWh fölé is megy. És igaza lett. Részben a rezsicsökkentés felszámolásának hamis látszata miatt az ellenzék elveszítette a választást, majd a Fidesz eltörölte annak érdemi hányadát a leginkább rászorulók, a gázfűtéses családi házakban élők számára.

 

Mindezt úgy, hogy pontosan az ellenkezőjét tette, mint amit a kampányban esküvel fogadott. Orbán utólag azt állítja, hogy a választás előtt úgy kalkuláltak, a hatósági ár fenntartható. Noha a tőzsdei gázár érdemileg már 2021. karácsonyán ugyanannyi volt, mint jelenleg. Akkor azt fenntarthatónak gondolták, most már nem gondolják annak. Vagy akkor voltak teljesen inkompetensek, vagy tudatosan állítottak valótlant. Ez utóbbi feltételezést erősíti, hogy Orbán maga is tisztában volt a magas tőzsdei árakkal. A Fidesz kongresszusán, tavaly novemberben így gúnyolódott Nyugat-Európán:

 

„Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya.”

 

Ezzel megalapozott a szavazók körében egy – mint kiderült – hamis vélelmet. A választók úgy gondolkodtak, hogy ha magas a tőzsdei ár, de Magyarországon – mint Orbán állítja – mégis fenntartható a rezsicsökkentés, akkor az csak úgy lehetséges, hogy az oroszokkal kötött hosszútávú szerződésben Szijjártónak kedvező árat sikerült kialkudnia.

 

A gondolatmenet logikus, mégis hamis, mert megalapozatlan. Orbán ugyanis nem mondott igazat.

 

A Népszava szakújságírója január óta cikkezik arról, hogy az MVM költségein látszik, sokat fizet a gázért oroszoknak. Utóbb Gulyás Gergely volt, aki a kormány részéről elismerte, hogy nincs szó semmiféle diszkontról: Magyarország tőzsdei áron kapja a gázt Putyintól.

 

A világpiaci ár viszont a kereslet-kínálat függvénye. A TTF-emelkedése már tavaly tavasszal megindult, és kimutathatóan együtt mozgott azzal, mennyit szállít a Gazprom Németországnak az Északi Áramlaton.

 

 

Leginkább idén június 14-étől ugrott meg, amikor nyolcvan százalékkal csökkentették a kibocsátást, és augusztus végére, amikor teljesen elzárták, már majdnem elérte a 350 euró/MWh-t is. Onnan ismét csökkenni kezdett, miután a németek feltöltötték a tárolóikat. Mostanra szinte megfeleződött, és éppen annyi, amennyinek ismeretében a Fidesz a rezsicsökkentés fenntartását ígérte a választási kampányban.

 

Az eddigiekből talán világos, hogy a gáz árának, és ezzel az élelmiszer-infláció, és leginkább persze fűtési költségek emelkedését nem – a földgázra nem is kivetett – szankciók, hanem Putyin politikai célú kínálat- és ezzel ármanipulációja okozta.

 

Innen nézve már mellékes is, hogy a szankciókat nem is lehet eltörölni, csak a meghosszabbodásukat megakadályozni, de azt is legközelebb márciustól.

 

Orbánnak azt a mutatványt kellene végrehajtania, hogy a szankciókat teszi felelőssé az elszabadult gázár miatt, miközben

  • a gáz nincs is embargó alatt,
  • az árat Putyin emelte az egekbe,
  • már tavaly ott voltak, de a Fidesz ennek ellenére a rezsicsökkentés fenntartását ígérte,
  • noha Magyarország nem olcsón kapja a gázt az oroszoktól, hanem világpiaci árat fizet érte.

 

Ha a mutatvány sikerül neki, és bedőlünk a cselnek, a népesség egy jelentősebb hányada elhiszi a totális félrevezetést, akkor nincs mit tenni: Magyarország megérdemli a sorsát.

 

Pillanatnyilag úgy állunk, hogy nem Nyugat-Európa, hanem a családi házban élő magyarok fognak megfagyni a télen. Ha nem akarják, akkor meg a gatyájuk rámegy.

 

Kinek mit intézett a kormánya. De a szerződésért legalább Szijjártó megkapta az Oroszország barátja nevű érdemrendet.