Az oktatási államtitkár nem aggódik a pályaelhagyó tanárok miatt

Maruzsa Zoltán szerint a romló gazdasági adatok miatt nehezebben helyezkednének el a munkaerőpiacon, ezért meggondolják majd felmondjanak-e. A PDSZ szerint ez meglehetősen cinikus hozzáállás.
Kékes Viktória

2022. július 06. 12:41

Az oktatási államtitkár nem aggódik a pályaelhagyó tanárok miatt

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi elnöke az RTL Híradóban arról beszélt, hogy erkölcsi győzelemként tekintenek a Kúria döntésére, amely kimondta, hogy jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja.

 

Komjáthy beszámolt arról is, hogy hiába próbálnak tárgyalni a kormánnyal, az elmúlt két tárgyaláson semmi előrehaladás nem történt. A választmányi elnök külön kiemelte az oktatási államtitkár cinikus hozzáállását:

 

„A legutóbbi tárgyaláson az államtitkár úr, Maruzsa Zoltán, azt mondta, most, hogy ilyen rosszul megy a gazdaság, nehezebben fognak tudni elhelyezkedni azok a pedagógusok, akik föl akarnak mondani. Ezért aztán majd meggondolják, hogy felmondanak-e.”

 

Az RTL megkereste a kormányt, hogy valóban mondott-e ilyet az államtitkár. Azt a választ kapták, hogy igen, Maruzsa tényleg ezt mondta, de szerintük ez csak azért volt így, mert a tanárok érveltek a munkaerőpiac jelentős elszívó hatásával, az államtitkár pedig csak jelezte, hogy az a jövőben csökkenni fog.

 

Az államtitkártól a csatorna hiába kért interjút, a Fidesz közleményben azt írta, a pedagógusok biztosan fognak kapni három éven keresztül évi 10 százalékos fizetésemelést.