Az MTI-nek is tollba mondja a Fidesz, milyen híreket és hogyan írjon meg

A magyar közmédiával kapcsolatos híreket követők számára korántsem lehet újdonság, hogy az idén 130 milliárdos költségvetésből működő “közmédia” valójában a Fidesz szócsöve. A Direkt36 újságíróinak birtokába jutott dokumentumok pontosan megmutatják, hogyan diktálnak Orbánék az elvileg a mi szolgálatunkra hivatott nemzeti hírügynökségnek.
Kékes Viktória

2022. március 04. 11:15

Az MTI-nek is tollba mondja a Fidesz, milyen híreket és hogyan írjon meg

A 2010-ben elfogadott, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerint, a közszolgálati médiaszolgáltatás célja - többek között - a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás. 2022-re már mindenki számára világossá vált, hogy az  idén 130 milliárd forintból gazdálkodó MTVA ennek a követelménynek nem tesz eleget. 

 

Arra láhattunk már konkrét példát, hogy a “köztévénél” pontosan hogyan szolgálják ki az Orbán-kormányt az ott dolgozók, a Direkt36 most azt mutatja meg, hogyan működik ez a 2015-ben a közmédiába olvasztott Nemzeti Hírügynökségnél. Az oknyomozó portál birtokába került dokumentumok szerint a kormányzati kommunikáció érdekei többféle módon is érvényesülnek:

 

  • az Orbán Viktor programjairól szóló tudósításokat aprólékosan, előre megtervezik, meghatározzák, mit fognak kérdezni tőle és mire kell helyezni a hangsúlyt
  • az MTI tudósítóit a minisztériumi sajtósok sokszor telefonon utasítják, hogyan írjanak meg egy anyagot
  • nemcsak a kormányszervek közleményeit kell gyakorlatilag szó szerint kiadni, hanem Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltségének, az Opus Globalnak a közleményeit is
  • az MTI sajtónyilvános eseményeket tartalmazó gyűjtéséből a fideszes politikusok programjainak nagy részét szándékosan kihagyják, így a nem baráti sajtó nem is tud ezekről tudósítani

 

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke például 2019 novemberében emailt küldött a Magyar Távirati Irodát igazgató Németh Zsoltnak:

 

Szia, ebből tudnátok írni egy hírt, forrásként rám hivatkozva? Köszi!

 

Arról kellett kiadni egy hírt, hogy Orbán Viktornak levélben köszönetet mondott egy európai zsidó ernyőszervezetet vezető rabbi.

 

Később Havasi azt is elküldte, hogy mi a pontos cím és bevezető. Az MTI szerkesztősége engedelmeskedett, és szó szerint követte az utasítást.

 

2021. február 17-én Németh Zsolt emailben arról tájékoztatta az ügyeletes MTI-s vezető szerkesztőt, Ráthy Sándort, hogy mit fog kérdezni az M1 tudósítója egy aznapi krakkói eseményen Orbántól. Németh Zsolt még azt is kiemelte, hogy az előre megírt kérdésben melyik gondolat a kiemelten fontos. 

 

Az MTI az elkészült hírben ennek az utasításnak megfelelően írt a sajtótájékoztatóról.

 

A minisztériumi közlemények címét és bevezetőjét tilos módosítani, erről több, a Direkt36-hoz eljutott email is tanúskodik. 2020 áprilisában például egyikük, Ráthy Sándor „alázatos kérelem” tárggyal írta körbe az MTI belső levelezőlistáira, hogy 

 

akinek már a könyökén jön ki, attól elnézést kérek, akinek még nem sikerült megjegyeznie, annak most újra itt a lehetőség. NE változtassatok a kormányzati és kormányzatközeli szervezetek közleményeinek címén, példa: ITM: és ide a címet, amit ők adtak, szó szerint.

 

2021 március végén Ráthy Sándor ismét köremailben emlékeztette erre a tudósítókat és szerkesztőket. Egyikük válaszában azt írta:

 

Javaslom, hogy minden kormány, Fidesz és egyéb hatalmi szerv közleményét emeljük át egy az egyben, az első bekezdés után írjuk oda, hogy ki küldte, kinek, mikor, aztán négy-öt bekezdésenként írjuk oda, hogy közölte, tudatta. Semmi cizellálgatás, végül is már rég nem vagyunk újságírók.

 

A kormányzat politikai érdekeinek megfelelő hírek változtatás nélküli átvétele azonban nem csak a kormányzati szereplőkre, de még az oligarchákra is vonatkozik. Mészáros Lőrincre legalábbis mindenképpen. Egy 2021 áprilisi köremail szerint

 

az OPUS GLOBAL NYRT.  (Mészáros cége) anyagaival kapcsolatban figyeljetek majd arra, hogy a cég nevét csupa nagybetűvel írjuk, és a főcső (= ügyeletes vezető szerkesztő) által hozzátok eljuttatott közleményeik címe és leadje legyen a mi anyagunk címe és leadje is. 

 

A kormánypárti politikusok programjairól (az MTi feladata lenne az is, hogy napi szinten tegye közzé a közéleti szereplők sajtónyilvános eseményeinek listáját), az ellenzéki sajtó képviselőit egész egyszerűen nem, vagy csak késve tájékoztatják:

 

Nagyon következetes gyakorlat ez évek óta, amelynek az a célja, hogy ne készülhessen fel rájuk a nem kormánypárti sajtó – magyarázta egy forrás a rendszerről.

 

A forrás szerint Orbán Viktor miniszterelnök programjai még ezekben a belső listákban sem jelennek meg, mert azokról az ügyeletes vezető szerkesztők mindig külön értesítik az MTI-t és külön szerveznek rá tudósítót. 

 

Az idén 130 milliárd forintból működő közmédia felett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyakorolja a felügyeleti jogokat. Ennek vezetője Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt rektora. Koltay nemrégiben váltotta fel az előző elnököt, Karas Mónikát, aki épp akkor mondott le "új kihívásokat keresve", amikor a kormánypártok újabb 9 évre szavazhatták meg a nekik kedves utódot az áprilisi választások előtt.