A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége is reagált Orbán fajvédő beszédére

Egyértelmű az üzenet: a ma élő emberek egy fajhoz tartoznak, a különböző kultúrák keveredése pedig a társadalmi fejlődést segíti.
Kékes Viktória

2022. augusztus 05. 07:08

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége is reagált Orbán fajvédő beszédére

„A ma élő emberek egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint. Az ember hosszú idő alatt kialakult különböző rasszainak egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű, mint a másik, és keveredésük egyidejű az emberiség történetével. E folyamat bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal”

 

írja az MTA elnöksége a honlapjukon megjelent közleményben. A szöveg ugyan nem említi Orbán Viktor miniszterelnök, a fajok keveredéséről szóló, Tusnádfürdőn elhangzott beszédét, de elég nyilvánvaló, hogy az üzenetet neki címezték.

 

Különösen, hogy ezután a kulturális keveredésre utalnak, ami álláspontjuk szerint „megtermékenyítőleg hathat, segítve a társadalmi fejlődést”. (A miniszterelnök Bécsben már úgy próbálta finomítani az elhangzottakat, hogy a bevándorlásellenesség számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális.)

 

A közlemény végül leszögezi:

 

„A politika és a társadalom felelőssége a kultúrák egymást gazdagító, de önazonosságukat megőrző sokszínűségének fenntartása, találkozásaik koordinálása és a fellépő ellentétek kibékítése a nemzetek és az emberiség javára. Az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól”.

 

Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédének „tiszta náci elemei” (amiket egy ultrakonzervatív francia írótól kölcsönzött a miniszterelnök) nagy felháborodást váltottak ki. Tiltakozott ellene a Mazsihisz, erdélyi értelmiségiek és az MTA tagjai petíciót indítottak ellene, Bécsben pedig füttykoncert és huhogás fogadta Orbánt, amikor az osztrák fővárosba érkezett, Karl Nehammer meghívására. Itt már próbálta finomítani a Bálványosi Szabadegyetemen elhangzottakat, mivel az osztrák kancellár világossá tette: Magyarország fontos partnere Ausztriának, de a rasszizmus minden formáját elítéli. Orbán azt mondta, időnként félreérthetően fogalmaz, ez történt Tusnádfürdőn is. Ő valójában nem faji, hanem kulturális különbségekről beszélt.