Az még nem legitimálja az egyetemi modellváltást, ha esetleg jó lesz a kuratórium – Ki kicsoda az SZTE kuratóriumában?

Az alapítványi átalakulást követően ők lesznek a szegedi egyetem új, legfelsőbb vezetése. Végigvesszük a névsort, és megnézzük, kiről mit lehet és mit érdemes tudni.

2021. április 29. 20:21

Az még nem legitimálja az egyetemi modellváltást, ha esetleg jó lesz a kuratórium – Ki kicsoda az SZTE kuratóriumában?

Sokkal rosszabb is lehetett volna, szól az egyik vélemény. Az egyik legjobb kuratórium lett a szegedi egyetemé, szól a másik. Igaz, mindkét véleményt megfogalmazók hozzáteszik: egészen szörnyű kuratóriumi névsorokat találunk más egyetemek esetében.

A szegedivel sok tekintetben rokon pécsi és debreceni egyetem kuratóriumáról vélekednek többen úgy, hogy azok szörnyűek. Mindhárom esetében vidéki tudományegyetemekről van szó, ám az átalakítással kapcsolatos ellenállásukban jelentős különbségeket jegyezhetünk fel.

Akár olyan értelmezése is adható a kuratóriumi összetételeknek, hogy ott lett(ek) a legjobb(ak) a testület(ek), ahol komoly elutasítottsággal kellett oktatói és szenátusi szinten is megharcolni az egyetemek és minisztérium vezetőinek. Ha így van, akkor ez figyelemre méltó tanulság.

A parlament kedden döntött arról, hogy újabb tizenegy hazai egyetem fog hamarosan alapítványi formában működni. Köztük a szegedi is, ahogyan ezt az utóbbi hetekben sokszor megírtuk. 

Miért nem az MTI?

Még ugyanez a napon egy kormánypárti hírportálon megjelent a tizenegy felsőoktatási intézmény legfelső döntéshozó szervének, a kuratórium tagjainak listája. Ennél az eljárásnál lényegesen korrektebb lett volna a Magyar Távirati Irodának (MTI) kiadni a névsorokat, de nem így történt.

Azt talán túlzás állítani, hogy a fél Szeged a kedden nyilvánosságra hozott névsorokat böngészte, ám bizonyára ilyenek nem kevesen voltak. Helyben persze mindenki a SZTE kurátoraira volt leginkább kíváncsi.

A Szegedi Tudományegyetem kuratórium névsora

Szabó Gábor akadémikus, az egyetem korábbi rektora, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője
Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-képviselője
Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa, volt egészségügyi államtitkár
Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója
Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és tulajdonosa

Aki kimaradt, lemaradt

Kezdjük a kimaradókkal. A hírek kezdetben arról szóltak, hogy az SZTE kuratórium elnöke a szegedi születésű Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárca nélküli minisztere lesz. Ezzel „lemásolták” volna a miskolci modellt. Az ottani, jelenleg már alapítványi formában működő egyetem kuratóriumát a helyi gyökerekkel rendelkező Varga Judit igazságügy miniszter vezeti.

Novák Katalin azonban hamar kikerült a lehetséges tagok közül. Legalább két ok miatt. Egyfelől semmilyen felsőoktatási szervezési és vezetői tapasztalattal nem rendelkezik. Az a tény, hogy szegedi, kellően aligha alapozhatta meg, hogy kuratóriumi tag vagy elnök legyen. 

Másfelől a szegedi egyetemen komoly ellenállás bontakozott ki az alapítványi átszervezés ellen, és ebben a helyzetben a kormányzati döntéshozók úgy gondolták: amennyire ez lehetséges politikusoktól mentes kuratóriumot hozzanak össze.

Novák Katalin ebben a helyzetben előremenekült azzal a nyilatkozatával, hogy azért hárította el a szegedi kurátorságot, mert ezt „fél szívvel” nem szeretné csinálni. Annyi feladata van, hogy ezt nem tudja már vállalni. Amikor ezt mondta, őt már kirostálták a listáról.

Nemesi Pál és Rovó László is kimarad

A névsorból ugyancsak hiányzik Nemesi Pál, helybeli nagyvállalkozó, a Fidesz támogatta polgármester-jelölt, a Dél-alföldi Gazdasági Zóna Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A pécsi egyetem kuratóriumának tagja az ottani gazdasági kormánybiztos.

Kétféle hírrel találkoztunk Nemesivel kapcsolatban. A kuratórium erős emberei – Szabó Gábort és Trócsányi Lászlót sorolják ide – kifejezetten nem akart vele együtt dolgozni. Nemesi sokfajta munkájára és elfoglaltságára hivatkozva állítólag egy idő után maga is hárította a testületi tagságot. 

A rossz nyelvek szerint őt a helyi egyetemen a következő években megvalósuló beruházások érdeklik, amiből nagy pénzeket kereshetne. Ehhez mérten a kuratóriumi tagságért járó javadalmazás aprópénz.

Nemesinek megtiszteltetés lett volna

Még kedden válaszolt a Szeged Televízió kérdéseire az SZTE-alapítvány lehetséges kuratóriumi tagságáról Nemesi Pál. A rövid interjú készítésekor még nem jelent meg a szegedi névsor. Nemesi azt mondta, amit korábban is, hogy megtiszteltetés lenne számára egy ilyen felkérés, amit annak fényében mérlegelne, elvállalja vagy sem, hogy milyen lenne a szakmai stáb és milyen szakemberekkel kellene együtt dolgozni. Azt is elmondta: nem foglalkozik azzal a kritikával, miszerint az egyetemi kuratóriumokba a Fideszhez erősen kötődő személyeket nevenzek ki. „Ha komolyan kell ezzel a kérdéssel foglalkozni, akkor fogok ebben véleményt nyilvánítani” – tette hozzá a fejlesztési kormánybiztos és építőipari nagyvállalkozó.

Nem lett kuratórium tagja Rovó László jelenlegi rektor. Három másik egyetemi kuratóriumban a rektor tagja a testületnek (Debrecen, Óbuda, Semmelweis Egyetem). Általánosak mondható az a vélemény, hogy gyenge egyetemvezetői teljesítményének következménye kimaradása. Ám más vélemények szerint két rektor „nem fér meg egy csárdában”. Igaz, más kuratóriumok esetében találunk arra példát, hogy a korábbi és a jelenlegi rektor is kurátor. Szegeden nem.

Kellemes meglepetést ígértek

De visszatérve az egyes kuratóriumok viszonylagos politika- és poltikusmentességre. Félreérthetetlenül ezt ígérte a Stádium 28 Kör online fórumának vitája bekapcsolódó Stumpf István, az egyetemek alapítványi átalakulásának lebonyolításáért felelős kormánybiztos, amikor a protestáló szegedi professzornak, Szajbély Mihálynak azt válaszolta: kellemes meglepetés lesz a szegedieknek a kuratóriumi névsor. 

Általánosnak mondható az a vélemény, hogy adott körülmények között a legjobb kuratóriumi elnököt találták meg Szabó Gábor személyében. Két cikluson keresztül volt rektora a szegedi egyetemnek, teljesítményét széles körben elismerik. Jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, nemzetközi tudományos beágyazottsága igen erőteljes. 

Államtitkári feladatokat látott el két évig az első Orbán-kormányban. Kifejezetten jó személyes kapcsolatot ápol Stumpf Istvánnal, az alapítványi működést felügyelő kormánybiztossal, volt kancelláriaminiszterrel és alkotmánybíróval.

Oktatói körökből jó visszhangot kapott Trócsányi László volt igazságügy-miniszter, jelenlegi Európai Parlamenti képviselő kuratóriumi tagsága. Noha az is igaz, hogy sok politikai fenntartás is él vele szemben Szegeden, elsősorban korábbi kormányzati tevékenysége miatt. 

Többen elmondták, hogy Trócsányi ezer szállal kötődik a szegedi egyetemhez, közel harminc éve tanít itt. Mindenképpen jó, ha egyetemi emberek, egyetemi oktatók kapnak helyet ebben a testületben. Tisztán politikusok és az államapparátus különböző magas beosztású tagjaival szemben. Velük az egyetem és annak oktatói sokkal inkább képesek közös hangot találni – hallottuk több helyről a véleményt.

Az egykori miniszter Trócsányi esetében a jó kormányzati kapcsolatok aligha szorulnak bizonygatásra. Stumpffal is jó kapcsolatot ápol, a jogi kar felújítására szükséges pénzt ő lobbizta ki az elmúlt években a kormánynál. Javára írják, hogy ő hozta Szegedre a francia állam finanszírozta Frankofón Intézetet, amelyet eredetileg Budapesten nyitottak volna meg.

Egy volt egészségügyi államtitkár is névsorban

Nagy Anikó 1987-ben a szegedi orvosi egyetemen végzett summa cum laude minősítéssel, ő volt az egyetem utolsó függetlenített KISZ-titkára. Ezt megelőzően szülővárosa, Szolnok gimnáziumában, a Verseghyben érettségizett, egy évvel járt Lévai Anikó felett, aki később Orbán Viktor felesége lett. Mára ők ketten jó ismerősök. 

Bár megpróbálkozott a diplomaszerzés után a kutatóorvosi munkával Szegeden, de 1992-tól a fővárosi Heim Pál Gyerekkórház orvosa lett, 2006-tól orvos igazgatója, 2012-től főigazgatója. Innen érkezett a Kásler-féle minisztériumba egészségügyi államtitkárnak.

Rapidmód távozott az Emberi Erőforrások Minisztériumából, ahol csupán három hónapot dolgozott, majd a miniszterrel való folytonos konfliktusai miatt felajánlotta lemondását, amit a miniszterelnök gyorsan elfogadott. 

Ezek után tárt vissza a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe, amelynek jelenleg főigazgatója. Kuratóriumi tagsága alapvetően azzal függhet össze, hogy kell lenni valakinek a testületben, aki ért a klinikák világához, nem kizárólag pénzügyi értelemben. De nyilván ez sem áll egészen távol tőle.

Két pénzügyes, két egykori OTP-s

Az öt kuratóriumi tag között leginkább kakukktojásnak az egri születésű Hegedűs Éva látszik, aki minden bizonnyal a legvagyonosabb tagja a testületnek, mivel többségi tulajdonosa a 2019-ben már bőven 300 milliárd forint feletti mérlegfőösszeggel rendelkező Gránit Banknak.

Kormányzati beágyazottságát jelzi, hogy az első Orbán-kormány hivatali ideje alatt, 2000 és 2002 között stratégiai és energetikai helyettes államtitkára volt az akkor még létező Gazdasági Minisztériumnak. Egyszerre felelt a magyarországi energetikai szektor liberalizációs szabályozási munkáért, és felelős volt a lakáshitelezés szabályozásáért.

Érdekes egybeesés, hogy ugyanakkor volt – 2000 és 2002 között – helyettes államtitkár, amikor Szabó Gábor, korábbi rektor, a  szegedi egyetem jelenlegi kuratóriumi vezetője. Utóbbi a Pokorni Zoltán vezette Oktatási Minisztériumban.

Hegedűs Éva 2002-ben igazolt az OTP-hez, ahol négy éven át a lakossági üzletág vezetőjeként és az OTP Lakástakarékpénztár elnökeként dolgozott. A lakáshitelezési minisztériumi munka egyfajta folytatásaként is felfogható banki tevékenysége. 

Hogy valójában mégsem kakukktojás, azt leginkább az valószínűsíti, hogy az OTP-nél együtt dolgozott azzal a Lantos Csabával, aki szintén tagja a szegedi egyetem most formálódó kuratóriumának. Lantos ugyancsak a lakossági üzletág egyik csúcsvezetője volt annak idején az OTP-nél, vagyis munkájuk egymás mellé rendelte őket a pénzintézetnél. 

A legbefolyásosabb üzletasszony

Demján Sándor egykori üzletember hívására érkezett 2010-ben a Gránit Bank élére, és azóta folyamatos dolgozik. 2015-ben megvásárolta az üzletember banki tulajdonrészét, és ezzel a legnagyobb magánrészvényese lett a banknak. Nem véletlen, hogy a Forbes Magazin 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is a legbefolyásosabb magyar üzletasszonynak választotta Hegedűs Évát, aki stabil és nyereséges középbankká tette az elmúlt évtizedben a Gránitot.

A felsőoktatástól sem áll távol, mert 2006 és 2010 között a Kaposvári Egyetem Gazdasági Tanácsának volt a tagja.

Lantos már régebb óta szegedi

Lantos Csaba egyértelműen Szabó Gábor emberének látszik. Még rektorként 2016-ban hívta őt Szegedre, hogy az egyetem konzisztóriumában dolgozzon együtt olyan nagy cégeket irányító ember mellett, mint a Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója és Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. 

Lantos Csaba 1962-ben Hódmezővásárhelyen született, korábban dolgozott a Budapest Banknál, majd 1989-tól tizenegy éven át, 2000-ig a Creditanstalt Értékpapír Rt. különböző vezetői posztjait töltötte be. Innen igazolt az OTP-hez, ahol 2000 és 2007 között vezérigazgató-helyettes dolgozott, és szűkebben a lakossági üzletággal foglalkozott. Közös megegyezéssel távozott a legnagyobb hazai banktól, majd létrehozta saját cégét, a Lantos Vagyonkezelő Zrt., aminek egyben vezérigazgatója is. 

Tagja és kuratóriumi elnöke is volt a 2003-ban alakult, a Fidesszel szimpatizáló közgazdászokat tömörítő Széll Kálmán Alapítványnak. Az üzleti életben olyan, politikai nézeteivel eltérő emberekkel is együtt dolgozott, mint Bajnai Gordon és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke.

Testvére Lantos Gabriella egészségügyi menedzsernek, aki a kormányt élésen kritizáló véleményével gyakran szerepel a koronavírus-járvány elleni védekezés híreiben. Lantos Gabriellát Szegeden sokan ismerik, a helyi egyetem bölcsészkarának magyar-történelem szakán végzett, később újságíró és rádiós lett. Jelenleg a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt politikusa.

Bod Péter