Az LMP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez, a Párbeszéd pedig az Alkotmánybírósághoz fordul az akkumulátorgyárak ügyében

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az LMP az akkumulátorgyárak ügyében - közölte az ellenzéki párt szóvivője pénteken Budapesten. A Párbeszéd társelnöke pedig ezzel egyidőben bejelentette, az Alkotmánybírósághoz fordulnak az akkumulátorgyárak szabályozása miatt.
Vass Imre

2023. február 03. 12:40

Az LMP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez, a Párbeszéd pedig
az Alkotmánybírósághoz fordul az akkumulátorgyárak ügyében

Süveg Anna - az LMP Facebook-oldalán is követhető sajtótájékoztatón - azt mondta, a rendkívüli ülés összehívásával azt akarják elérni, hogy a kormánypártok vállalják a vitát, mondják el érveiket, ne „sunnyogva”, az emberek feje felett adják el az ország jövőjét néhány külföldi nagyvállalatnak.

 

A szóvivő azt mondta, az akkumulátorgyárak visszafordíthatatlan károkat okoznak, ha egyszer működésbe lépnek, évtizedeken keresztül szívják el a vizet az aszályok korszakában és emésztik fel az energiát az energiaválság idején.

 

Hozzátette: a Fidesz továbbra sem tett le tervéről, hogy Magyarországot a veszélyes és környezetszennyező akkumulátorgyárak nagyhatalmává tegye.

 

A debreceni „gigaberuházás” nemrég kapott új engedélyeket, épül a gyár Győrben, elkezdődött az engedélyezés Fóton, megdupláznák a gödi Samsung-gyár teljesítményét - sorolta a példákat.

 

Felidézte azt is, hogy csütörtökön hozták nyilvánosságra azt a jogszabálytervezetet, miszerint a kormány ezen beruházások esetében felmentést adna az önkormányzati településrendezési követelmények alól.

 

 

A szóvivő szerint mára egyértelművé vált, hogy a Fidesz nem meghallgatni, hanem elhallgattatni szeretné az embereket.

 

Közölte, Magyarországból sosem lesz akkumulátorgyártó-nagyhatalom, mint ahogy Banglades sem lett ruhagyártó-nagyhatalom attól, hogy a világcégek ott gyártatják ruháikat szennyező módon és az alacsony béreket kihasználva.

 

Süveg Anna hozzátette: attól, hogy kínai vagy dél-koreai cégek Magyarországon gyártatják termékeiket, nem Magyarország, hanem Kína és Dél-Korea lesz nagyhatalom.

 

A Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz fordul az akkumulátorgyárak szabályozása miatt

 

A párt társelnöke pénteki, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, „a Fidesz kitalálta, hogy egy akkumulátornagyhatalommá teszi az országot”. Szabó Rebeka kijelentette, hogy ezek olyan veszélyes üzemek, amelyek elhasználják a vízkincset és az elektromos áram jelentős részét, mérgező anyagokkal terhelik a környezetet, valamint „nem tartják be a munkavédelmi előírásokat”.

 

 

A képviselő szerint a kormány úgy enyhíti a szabályozásokat, hogy „ne kelljen ezeknek az ázsiai multicégeknek odafigyelniük a környezetre, sem a munkavállalói jogokra”. A kiemelt beruházásokról szóló törvény korábban is lehetővé tette, hogy mind a társadalmi egyeztetésre, mind a környezetvédelmi szabályokra „fittyet hányhatnak”, csütörtökön pedig megjelent egy kormányrendelet, ami a területrendezési szabályozás alól ad kivételt, „különösen az akkumulátorgyáraknak” - fogalmazott Szabó Rebeka.

 

A politikus úgy értékelt: így az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek érdekei is sérülnek.