Az Iránytű Intézet kutatása szerint is Gyurcsány a hibás

A kormányközeli Nézőpont után a Jobbikhoz köthető Iránytű is az ellenzéki kudarc okait kutatta.
Kékes Viktória

2022. április 20. 11:11

Az Iránytű Intézet kutatása szerint is Gyurcsány a hibás

A Nézőpont után az Iránytű Intézet friss kutatása is arra jutott, hogy az ellenzéki szavazók elsősorban Gyurcsány Ferencet tekintik egy esetleges kormányváltás legnagyobb akadályának. Legalábbis erre enged következtetni, hogy olyan kérdésekre, mint például

 

a „Minek tulajdonítja az ellenzéki vereséget: a Fidesz erőforrásfölényének vagy annak, hogy az ellenzék nem volt elég meggyőző?”

 

meglehetősen megosztott eredményt kaptak a kutatók és csak a relatív többség (47 százalék) okolta a rendszert magát. 

(diagramok forrásai: 24.hu)

Hasonlóan megosztott volt a válaszadók véleménye, amikor Márki-Zay Péter személyére kérdeztek rá:

 

49 százalékuk szerint Márki-Zay visszavonulása az országos politizálástól javítaná az ellenzék esélyeit, 46 százalék szerint azonban nem.

 

Gyurcsány Ferenc esetében viszont a nem kormánypárti szavazók háromnegyede úgy látja, hogy több esély lenne a kormányváltásra, ha a DK elnöke visszavonulna a politizálástól. Még saját pártján belül is relatíve magas, 42 százalék az ezzel egyetértők aránya. 

Forrás: 24.hu

A felmérést április 8. és 13. között, telefonon végezték, 1850 fős mintán, azonban az elemzésben taglalt kérdéseket csak annak a 852 válaszadónak tették tették fel, akik nem a Fideszre szavaztak, vagy nem szavaztak egyáltalán.