Az Integritás Hatóság elnöke szerint „nem Orbán rendszere a korrupt, hanem egyes emberek”

Biró Ferenc szerint nem szabad egyenlőségjelet tenni a kormány és a korrupció közé.
Kékes Viktória

2023. január 17. 07:52

Az Integritás Hatóság elnöke szerint „nem Orbán rendszere a korrupt, hanem egyes emberek”

Interjút adott a Bloombergnek az Integritás Hatóság elnöke. Biró Ferenc azt mondta, „elitcsapatot” toboroz a korrupció elleni harchoz, hiszen ez kulcsfontosságú a több milliárd uniós támogatás felszabadításához, amire a széthullóban lévő magyar gazdaságnak szüksége van.

 

A lap azonban arra emlékeztet: nehéz lesz a küzdelem egy országban, ahol a „vezető szerint nincs szükség rá” és ahol a brüsszeli nyomásra létrehozott hatóság nem nyomozhat és vádat sem emelhet. 

 

Biró mindenesetre ellenzi, hogy egyenlőségjelet tegyenek a kormány és a korrupció közé, sőt, szerinte Magyarországon nem magasabb a korrupció, mint máshol:

 

„Nem a rendszer a korrupt, hanem az egyének. A hatóság azon fog dolgozni, hogy felszámolja a korrupciót és javítsa az ország megítélését”. 

 

A Bloomberg megjegyzi, Biró ehhez a munkához kénytelen a már meglévő állami struktúrára, így a legfőbb ügyész hivatalára támaszkodni, aki Orbán pártjának volt tagja. A lap szerint ezzel Magyarország kitűnik az olyan szomszédos országok közül, mint Románia vagy Horvátország, ahol korrupcióellenes szakemberek dolgoznak ügyészként. 

 

Biró viszont úgy látja, a hatóság célja nem a vádemelés, hanem „a gazdasági kultúra változásának elősegítése és a a korrupció visszaszorítása”. Ehhez a munkához pedig szükség van más állami szervekkel való együttműködésre, hiszen 

 

„egy ilyen mértékű problémával egyedül nem lehet megküzdeni”.

 

Az Integritás Hatóságot azért hozták létre, mert az unió nem volt elégedett a magyar kormány korrupcióellenes lépéseivel. A jelek szerint az EU az efféle látszatintézkedésekkel nem elégszik meg: további 10 „szuperfeltételt” szabtak ahhoz, hogy a helyreállítási alapból nekünk járó források kifizetésre kerüljenek (erre legkorábban tavasszal kerülhet sor), a kohéziós alapból nekünk járó pénzből pedig 6,3 milliárd eurónyi forrást befagyasztottak. Ez az első eset az Európai Unió történetében, hogy egy tagállamot pénzbüntetéssel sújtanak a közösségi költségvetést közvetlenül befolyásoló korrupciós kockázatok miatt.