Az ingatlanpiac túlhevülésére figyelmeztetnek rendszerkockázati szakértők

Az Európai Központi Bank elemzőinek hétfőn kiadott éves jelentése szerint komoly veszélyei lehetnek az ingatlanok túlértékelődésének.

2019. július 29. 22:10

Az ingatlanpiac túlhevülésére figyelmeztetnek rendszerkockázati szakértők

A 2018 áprilisától 2019 márciusáig tartó időszakról szóló elemzés bevezetőjében Mario Draghi, az Európai Központi Bank részeként működő Európai Rendszerkockázati Testület (ERKT) elnöke kiemelte:

„a lakó- és a kereskedelmi ingatlanok árának további emelkedése arra utal, hogy néhány piacon túlértékeltség alakult ki”.

Az ERKT szakértői a jelentésben kifejtették: az alacsony hitelkamatok és az utóbbi években jellemző viszonylag kedvező gazdasági feltételek a lakáshitelek iránti kereslet nagyon dinamikus növekedéséhez és a lakóingatlanok árának jelentős emelkedéséhez vezettek az Európai Unió számos tagországában.

Ezek a folyamatok egyes nemzetgazdaságokban a háztartások fokozódó lakásvásárlási célú eladósodásához is vezettek, „a lakáspiac így érzékennyé válik a gazdasági környezet változásaira”

– áll a jelentésben, ami szerint a lakások drágulása sok EU-tagországban „együtt jár a túlértékeltség jeleivel, ami veszteségeket okozhat a bankoknak és az ingatlanfinanszírozásban résztvevő pénzügyi közvetítőknek, ha komoly lejtmenet kezdődne az ingatlanpiacon”.

Az elmúlt időszaban a szeged.hu is több cikket közölt arról, hogy Szegeden is jelentősen érződik az ingatlanpiac drágulása. Februárban írtunk arról, hogy már aranyáron kelnek el a hőszigetelt panelházakban lévő lakások, májusban pedig arról, hogy aki albérletet keres, annak nagyon a zsebébe kell nyúlnia, durván megdrágult ugyanis a piac, és hogy ezzel persze a bérbeadók jól járnak.

A mostani európai elemzés készítői többi között azt is kifejtették, hogy a vizsgált időszakban számos országban bevezettek vagy megújítottak intézkedéseket az ingatlanpiaci fejleményekből fakadó kockázatok kezelésére, a többi között Belgiumban, Svédországban, Csehországban és Szlovákiában. A magyarországi ingatlanpiaci fejleményekről nem szól külön, részletesen az ERKT elemzése. 

A testületet 2010-ben hozták létre, a két évvel korábban elmélyült globális pénzügyi válság tanulságaképpen. Feladata az európai pénzügyi rendszerben és gazdaságban fellelhető rendszerkockázat forrásainak folyamatos tanulmányozása. Éves jelentésében négy fő kockázatot mutatott ki, ezek a kockázati felárak alakulása a globális pénzügyi piacokon, az EU-ban működő bankok, biztosítótársaságok és nyugdíjpénztárak mérlegeiben mutatkozó tartós hiányosságok, a tagországi állami, vállalati és lakossági adósság fenntarthatósági problémái, valamint a befektetési alapok ágazatában jelentkező sérülékenység és az úgynevezett árnyékbankok – a bankrendszeren kívül működő hitelközvetítő szervezetek – tevékenységéből eredő kockázatok.