Az infláció a dinnyetermesztést sem kíméli: az egekben a dinnye ára a Mars téri piacon

A történelmi mértékű szárazság és az infláció együttesen sújtja a dinnyetermesztést: a görögdinnye kilója 550, a sárgadinnyéé 650 forint. Ennek ellenére a magyar dinnye a legnépszerűbb.
Szabó Luca

2022. július 06. 16:54

Az infláció a dinnyetermesztést sem
kíméli: az egekben a dinnye ára a Mars téri piacon

A heteken keresztül tartó kánikula miatt nagyjából 20–30 százalékkal kevesebb a dinnye: a hőség mellett komoly szerepet játszott a mennyiségcsökkenésben a mezőgazdaságban jelentkező munkaerőhiány.

 

– Munkaerőhiány van, ez a legnagyobb nehézség: 1300 forintos órabérért senki nem fogja megtermeszteni és leszedni a dinnyét – nyilatkozta az egyik árus.

 

Noha a mennyiség jelentősen csökkent, a minőség nem változott. Az elmúlt hetek nagy hősége nem ártott különösebben a dinnyetermésnek, sőt egyes termelők szerint a rengeteg napsütés jótékony hatással volt a termésre: finomabb, édesebb lett.

 

– A locsolást tudjuk pótolni, a napsütést viszont nem, és a dinnyének sok napfényre van szüksége – árulta el az egyik termelő-árus hozzátéve, hogy bár a meleg időjárás jót tett a termés minőségének, ha tovább tart a hőség, hamar véget fog érni az idei dinnyeszezon.

 

 

Az infláció miatt az árak a tavalyi szezonhoz képest közel jelentősen emelkedtek. A termelés, előállítás és a szállítás költsége is megnőtt, ezt tetézi a már említett munkaerőhiány is. A görögdinnye 450–550 forintos, a sárgadinnye 600–650 forintos napi áron kapható a Mars téri piacon. Az áremelkedés miatt a vásárlók száma is csökkent.

 

– A férjemmel nem tudjuk megfizetni. Ilyen árak mellett a kettőnk nyugdíjából nem futja ilyenre. Az olcsó pedig olyan is! – mondta egy vásárló, aki elárulta, hogy nemcsak a dinnyét, más jobb minőségű gyümölcsöt sem igazán tudnak megvásárolni a magas árak miatt. Dacára a látványosan magas áraknak és a kisebb mértékű kínálatnak, a vásárlók még így is a magyar termesztésű dinnyét viszik a legszívesebben – leginkább is a medgyesegyházit.

 

– Bár ár-érték arányban jobban megérné a külföldről behozott, mégis a magyar dinnyét keresik a legtöbben, a legnagyobb bizalommal – nyilatkozta Harnóczi Erika, dinnyeárus, hozzátéve, hogy a görög- és a sárgadinnyét nagyjából egyforma mértékben viszik a vásárlók, ízlés szerint.