Az IMF szerint ezek jelentik a legnagyobb kockázatot a magyar gazdaság számára

A Nemzetközi Valutaalap szakértői szerint továbbra is az orosz–ukrán háború, illetve annak lehetséges következményei miatt kell félnünk.
Kékes Viktória

2023. február 08. 10:43

Az IMF szerint ezek jelentik a legnagyobb kockázatot a magyar gazdaság számára

A Portfolio szemlézte az IMF magyar gazdasággal kapcsolatos részletes elemzését. Ebben a Nemzetközi Valutaalap a magyar gazdaságra leselkedő fő kockázatokat is részletesen tárgyalja. Ezek:

1. Az orosz–ukrán háború

Nem csak a háború esetleges eszkalálódása, de az Oroszország elleni további gazdasági szankciók is ronthatják a magyar külkereskedelmi és finanszírozási kilátásokat. A nyersanyagpiacon akár további fennakadások jöhetnek, illetve exportkorlátozások léphetnek életbe, melyek a magyar gazdaságot alapjaiban érinthetik. Emellett más is előidézhet sokkot a nyersanyagok piacán, ami a magyar társadalomban és gazdaságban fokozhatná az egyenlőtlenségeket.

 

2. A recesszió veszélye

Magyarországon az esetleges gáz- és áramhiány elsősorban az ipart érintené negatívan, illetve munkahelyek tömeges elvesztéséhez vezethetne. A vállalatok romló hitelminősége pedig a bankszektort is érintené. A pénzpiacok pedig egy ilyen forgatókönyv esetén hamar átárazhatnák a magyar eszközöket.

 

3. Aglobális pénzügyi kondíciók gyors szigorodása

Ez a nyersanyagárak esetleges ingadozásával együtt a kockázati prémium megugrásához vezet, ami további nyomást jelent a költségvetés és a külső finanszírozás szempontjából és komolyabb tőkekiáramlást indít el.

 

4. Az inflációs várakozások horgonyzottságának csökkenése és az esetleges stagfláció

Ezt akár az is kiválthatja, ha a jegybankok a most vártnál nagyobb mértékben emelik a kamataikat, ami a feltörekvő devizák jelentős leértékelődéséhez vezet. Ez pedig késleltetheti a gazdaság kilábalását és megnehezítheti a költségvetési hiány rendbetételét.

 

5. A globalizáció csökkenése és a gazdasági együttműködés gyengülése

Ez a külkereskedelem fennakadásán keresztül alacsonyabb potenciális növekedéshez vezethetne. A kormány pedig ezekre a növekedési képesség erősítésével tudna reagálni, amit strukturális reformokkal érhetne el.

 

A globális kockázatok mellett a belső problémákat is felsorolja az IMF elemzése. Ezek:

  • az uniós források részleges vagy teljes elvesztése,
  • az Európa-bajnok infláció még sokáig ilyen magas marad,
  • a magas energiaárak miatt vállalatok tömegével mennek csődbe.